Hiemer-ház, akadálymentesen

Székesfehérvár - Az elkészüt Hiemer-házat akadálmentes szempontból vette csütörtökön górcső alá az Esélyek Háza igazgatója, valamint egy kerekesszékes és egy látássérült tesztelő.

Házi Péter

- Székesfehérváron a korábban átadott, felújított intézmények mindegyikében jártunk, hogy megnézzük, azok mennyire használhatóak  a mozgássérültek vagy éppen a fehér bottal tájékozódóak szemszögéből. Ez egyfajta önként vállalt feladat s tudtommal egyedülálló az országban. Ilyenkor nem a tervezési hibákat, hanem az olyan apróbb dolgokat keressük, amelyeken lehet javítani, s azzal sokkal használhatóbbá válik az épület a fogyatékkal élők számára - mondta a Hiemer-ház mai bejárásán Márton Zoltán, az Esélyek Háza igazgatója, aki két érintettel, Lánczos Róberttel és Varga Szabolccsal tesztelte az épületet.



Lánczos Róbert elsőként a már korábban átadott ütem mellékhelyiségébe próbált bejutni. A pinceszinten lévő mosdóba  egy lifttel lehet lejutni, ami megfelelő nagyságú, a gondot inkább az jelenti, hogy a villanykapcsoló olyan rejtett helyre került, hogy azt nemhogy a fogyatékkal élő, de más sem egykönnyen találja meg.
Örvendetes viszont, hogy a harmadik ütem befejezésével  végre van olyan, mozgássérülteknek szóló mellékhelyiség az épületegyüttesben, ami nem a pinceszinten és nem is az emeleten, hanem a földszinten van. Ide az udvaron keresztül lehet eljutni. Egyetlen apró nehézsége van a bejutásnak: az épület udvarra nyíló szárnyas ajtaja. Ha csak az egyik szárnya van nyitva, akkor azon a kerekesszék nem fér be, a másik szárny nyitásához viszont már külső segítség szükséges. Sajnos a műemléki előírások miatt ide más osztású ajtót nem lehetett felszerelni. Ugyanakkor maga a mellékhelyiség tágas, igen korszerű, dönthető mosdóval felszerelt, minden középület megirigyelhetné. Lánczos Róbert azonban egy apró hibára itt is felhívta a figyelmet: a vécére történő átülést segítő kartámasz nem túl stabil, érdemes lenne azt megerősíteni, hogy egy nagyobb ember súlyát is elbírja.


Mivel a Hiemer-ház harmadik ütemét még nem adták át a köznek, így lesz lehetőség a bejáráson tapasztaltak kijavítására. Márton Zoltán kiemelte, sokan úgy gondolják, hogy a mozgássérült toalett csak a mozgássérültek által használható, holott azt bárki használhatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!