Vihar: mentik a Kékszalag vitorlásversenyzőit a Balatonon

Még mindig tart a Kékszalag verseny vitorlás-hajóinak a mentése, melyet az erős szél továbbra is nehezít. Van, aki a viharos időjárás ellenére sem hagyta abba a versenyt. Becslések szerint mindegy 30-40 vitorlás futott zátonyra, borult fel, merült el, vagy sodródott nádasba csütörtök este óta.

MTI

A verseny rendezői és a mentésben résztvevő szervezetek képviselői tartottak sajtótájékoztatón péntek reggel, Balatonfüreden a vitorlásversenyre lecsapott vihar és mentések kapcsán.

A hagyományok miatt nem szakították félbe a versenyt, mondták a szervezők, akik szerint a versenyzők tudatában vannak, annak, amit vállaltak. Az esti órákban, a széllel és esővel, nyugatról érkező markáns hidegfront miatt a vízi rendőrök és vízi mentők a viharos szélben bajba jutott vitorlásversenyzőket a Balatonon csütörtök este óta mentik: a tóban még péntek reggel is több tucatnyi zátonyra futott, felborult vagy nádasban rekedt vitorlás van.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elmondta, bár nagy hatékonysággal tudták bevetni a Rupert gyorsasági mentőhajót, jelentős anyagi károk keletkeztek a hajóban, egy másik mentőhajó motorja pedig totálkáros lett.

Több mentést kérő versenyző nem tudta megmondani sem a hajójakoordinátáit, sem azt, hogy merre jár, így nagyon nehéz volt őket megtalálni a sötétben: ráadásul a hajók fénye, a parti fényekkel is keveredtek - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A pillanatnyi (folyamatosan frissülő) adatok szerint az 589 hajóból már 320 hajó beérkezett a célba. A legerősebb szelet Balatonmáriafürdőn mérték éjfél körül, 79, 2 kilométert rögzített a mérőrendszer.

További információk a naplo-online.hu-n, kattintson ide!


Több hajó elsüllyedt a viharban, de senki nem sérült meg

Személyi sérülés nem történt, ugyanakkor a csütörtökről péntekre virradó éjjel érkezett hidegfront erős, viharos szele megtépázta a Balatonon zajló 43. Kékszalag Telekom Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnyét.

A viadal hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint először este a Szigligeti-öblöt, majd éjszaka a Balaton teljes területét érte el a viharos szél, amelynek következtében több vitorlás elsüllyedt, némelyik még a reggeli órákban is horgonyon vesztegelt.
"A verseny mellé rendelt mentőmotorosok, a vízirendőrség és a mentőszolgálat áldozatos munkájának, illetve a hajósok kitartásának és nem egyszer ötletességének köszönhetően személyi sérülés nem történt, annak ellenére, hogy több vitorlás hajó jelenleg víz alatt van, és számos a nyílt vízen horgonyon, elhagyatva várja a mentést" - áll a közleményben.
A 43. Kékszalag versenyzői közül sokan még a vízen vannak, s közelednek a balatonfüredi cél felé, amelyen csütörtök este elsőként az immár tizedszer győztes Litkey Farkas haladt át a Budapest Bank Lisával 12 óra 23 perces idővel.
Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő viadalán csütörtök reggel 9 órakor 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláztak - a mezőny nagy része még most is úton van -, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt volt.
A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a még a vízen lévő vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

68 hajóról 233 főt mentett le a VMSZ

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata még pénteken reggel is folyamatosan mentette a Kékszalag vitorlásversenynek azokat a résztvevőit, aki a csütörtökön este érkezett vihar következtében bajba került - tájékoztatott Tarr Mihály, a VMSZ szóvivője.

A péntek reggel hét órai, még nem végleges adatok szerint csak a VMSZ 68 hajóról 233 főt mentett le. Ezeken túl a vízirendészet és a rendezők motoros hajói is mentettek folyamatosan. A VMSZ információi szerint még ekkor is legalább 30 olyan hajó van, mely zátonyra, illetve nádasba futott, vagy elmerült.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyelőre csak az életmentéssel foglalkozik, majd ezek befejeztével lesznek végleges adatok. Az eszközök mentése, hajók kiemelése, biztonságos helyre vontatása majd csak ezt követően kezdődik.

- A mentések közben egy vízimentő is megsérült, szerencsére csak könnyebben. A mentés közben komoly anyagi károkat szenvedtek az eszközeink is. Egy mentőhajónk motorja totálkáros lett, de a "Rupert" sürgősségi mentőhajóban is keletkeztek károk. Ezek felmérése folyamatban. A VMSZ egyébként hét saját hajóval, valamint a keszthelyi vízimentők egy hajójával és két - önkéntes, együttműködő - vitorlás egyesületi hajóval vett részt a mentési munkákban - tájékoztatott Tarr Mihály.

További információk a naplo-online.hu-n, kattintson ide!Folyamatosan kell menteni a Kékszalag vitorlásversenyzőit a Balatonon

Eddig hét esetben 34 embert mentettek ki a balatoni Kékszalag bajnokság vitorlásversenyzői közül az éjszaka megérkező erős szél miatt, s a vízi rendőrök közel teljes készültségben tejesítenek szolgálatot - tájékoztatta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-t pénteken hajnalban.

A kapitány beszámolója szerint a csütörtök reggel indult, 48 órás tókerülő versenyt az első nap délutánjától érte el a fokozódó szél, amely éjszakára óránként 60-80 kilométerre erősödött, kihívást jelentve a rutinos vitorlázóknak is. A várható időjárásról kellő tájékoztatást kapott a versenyen elindult 588 hajó több mint 3500 főnyi legénysége. Nagyon erős vihar és zápor jelenleg nincs a térségben, mégis folyamatosan mentést kérnek a versenyzők.
 
A legkönnyebben felboruló hajótípusnak számító Liberák zömmel már célba értek. Borulás eddig egy esetben történt, ahol a legénység nem kívánt partra kerülni a hajója nélkül, így egyelőre győzködik őket a vízirendőrök. A Balaton 27 fokos, és a szél is kellően meleg, így kihűlés nem veszélyezteti a vízbe kerülteket. A bajba jutott hajók legénységeinek többnyire el kell magyarázni, hogy ne sodródjanak, hanem vessenek egy vagy több horgonyt, minél jobban világítsák ki magukat, így várjanak a szél csendesedésére, hacsak nem érzik magukat valamiért életveszélyben. Több mentést kérő versenyző nem képes megmondani sem a hajója GPS korordinátáit, sem azt, hogy merre jár, így nagyon nehéz megtalálni őket a sötétben, ahol a hajók fénye keveredik a parti fényekkel.

A vízi rendészet tíz hajója a teljes sötétedés óta értékmentést nem vállal, kizárólag életmentésre koncentrál. Többen sérelmezik, hogy nem partra vontatják őket, hanem csak a személyeket szállítják a legközelebbi kikötőbe, miközben a hajójukat ott kell hagyniuk a víz közepén lehorgonyozva, és kivilágítva.
 "Anyagi kár biztos lesz, de reméljük emberéletet nem követel az erősen szeles időjárás" - mondta Horváth László, akinek emlékezete szerint hasonló helyzet utoljára egy évtizede történt egy Fehérszalag  vitorlásversenyen, ahol szintén éjszaka csapott le az erős szél a mezőnyre.

Az MTI információi szerint a vízi mentők is folyamatosan mentenek. Ők hét hajóval vannak vízen és őket is felborult vitorlásokhoz hívják ki.Litkey Farkas nyert - Lapozzon a részletekért!OLDALTÖRÉS: Litkey Farkas nyert a Lisával


Litkey Farkas nyert a Lisával
  
A Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nyerte a 43. Kékszalag Telekom Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt. A tavaly negyedik Litkey tizedszer bizonyult a leggyorsabbnak Európa legnagyobb hagyománnyal rendelkező és leghosszabb tókerülő viadalán.

A szervezők tájékoztatása szerint csütörtök reggel 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláztak - a mezőny nagy része még most is úton van -, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt volt.

A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a még a vízen lévő vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

A kiírás szerint idén - páratlan évben - a hagyományos építésű hajók vehettek részt Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő viadalán, Litkey azzal a Lisával vágott neki a távnak, amellyel korábban már négyszer nyert.

A Kékszalag 1955-ös, 10 óra 40 perces csúcsa idén sem dőlt meg, a győztes hajó 12 óra 23 perc alatt ért célba.

A viadal honlapjának beszámolója szerint csütörtökön késő este viharos széllel megérkezett a hidegfront a Balatonra, s több hajó bajba került Szigliget környékén. A vitorlásokról emberek kerültek a vízbe, a mentési központ nagy erőkkel dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!