Semmi sem szent? Kripta öntöttvas kerítését lopták el Csóron

Csór - Néhány napja fedezte fel Csete Krisztián, a település polgármestere, hogy a település temetőjének legöregebb sírját rongálták meg. Az újabb lopás érzékenyen érintette a helyieket.

Miskei Anita

Csór igazi kincseket őriz, ám múltjának értékes darabkái lassan az enyves kezekben semmisülnek meg. Nemrégiben Csete Krisztián, a település polgármestere fedezte fel,  temetőjük legidősebb kriptáját megrongálták, a síremléket körülölelő öntöttvas, díszes kerítés nagy részét ellopták. Egy-két vasdarab hevert csupán a földön.  Szőgyény-Marich Lászlónak s családjának kriptáját rongálták meg.  A  helytörténeti kutatást szerelemből űző, ám minden dokumentumot, s a múlt darabkáit  precízen  őrző Rechner József sírrablóként emlegette ottjártunkkor a vandált. A sír felé vezető úton felháborodottan említette, az utóbbi időben  többször tapasztalják meg a helyiek, fosztogatják a közösséget, rongálják értékeiket.
- Szőgyény-Marich László és családja kriptáját még az 1890-es években állították, a főrendház örökös tagja, az ország bírája, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja, az aranygyapjasrend vitéze 1893-ban hunyt el. Síremlékével szemben állítottak szobrot, a gyönyörű női alak fején egykoron egy amfóra is állt, azt is lerúgták - mesélte Rechner József, aki elárulta, a szoborhoz tartozó emléktáblát úgy ragasztotta vissza évekkel ezelőtt.  A Szőgyény-Marich család emlékét őrző sírboltot ugyan nem, de az azt védő kerítést, s annak talapzatát is   ellopta a tolvaj. Testes súlya van - mutatott rá az ott felejtett oszlopra. Majd tíz-tizenöt kilót nyomott az öntöttvas darab, amelyből úgy tíz állt a sírkert körül.  A kerítés egy-egy darabja ott áll a polgármesteri hivatalban, ezeket sikerült visszaszerezni a tolvajtól. Azonban a megtalált darabok csak részei a kerítésnek, ráadásul azokat úgy verték ki helyükről, betonba ágyazott felüket kiszakították, kitörték - mondta a férfi. Hozzátette, még nem tudják, milyen mértékű kárt okozott a tettes, hiszen ennek eszmei értéke az igazán nagy. Azt azonban tudják, nem először okozott kárt a férfi. Megjegyezte azt is, a legnagyobb fájdalmuk, hogy eredeti állapotába visszaállítani nem lehet a kerítést.
Jelentős helyi sajátosságok tűnnek, tűntek el, mint például a leánykás kút. Rechner József megjegyezte, a régmúlt értékei mellett kerékpároknak, palatetőnek, sőt, még tujáknak is lába kél az utóbbi időben. Sok a lopás, hiányzik a rendőr a településről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!