Meghalt Amy Winehouse: kedden temették

Búcsút vettek hozzátartozói és barátai kedd délután Amy Winehouse-tól.

MTI

A kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit souldívát szombaton találták holtan az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásában. A halottkémi vizsgálat nem tárta fel egyértelműen a 27 évesen elhunyt énekesnő halálának közvetlen okát; a toxikológiai eredményre valószínűleg több hétig várni kell.

A rendőrség azonban megállapította, hogy a halálesettel kapcsolatban nincsenek további vizsgálatot igénylő gyanús körülmények, így a családtagok és az ismerősök kedden végső búcsút vehettek az énekesnőtől az észak-londoni Edgwarebury zsidó temetőjében.

A zártkörű szertartáson - amelyet a család által látogatott zsinagóga rabbija tartott - a sajtó nem vehetett részt. A meghívottak azonban a BBC-nek elmondták, hogy a család nevében az énekesnő édesapja, Mitch Winehouse búcsúzott az elhunyttól, történeteket felidézve leánya gyermekkorából.

A szertartáson - amelyet hamvasztás követett - a jelenlévők elmondása szerint 300-400-an lehettek jelen.
A The Sun keddi értesülése szerint azonban a család eltiltotta a megjelenéstől Amy Winehouse volt férjét, Blake Fielder-Civilt, aki - jóllehet éppen 32 havi börtönbüntetését tölti betörésért és tűzfegyverrel elkövetett visszaélésért - szeretett volna jelen lenni a búcsúztatáson.

A legnagyobb brit bulvárlap bennfentes forrásai szerint Mitch Winehouse - aki "gyűlöli" egykori vejét, mivel őt tartja felelősnek azért, hogy lánya rákapott a kábítószerekre és az alkoholra - előre figyelmeztette Fielder-Civilt, hogy maradjon távol.

Az énekesnőről régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre is szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszok miatt, és legutóbb májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán.

Családja azonban "képtelenségnek" nevezte azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint halála előtt is nagy mennyiségű kábítószert fogyasztott volna, és rendőrségi források szerint Amy Winehouse lakásában a vizsgálat során nem is találtak drogot, sem drogfogyasztásra utaló eszközöket.

Az Official Charts Company nevű zenepiaci statisztikai cég keddi kimutatása szerint a haláleset hírének ismertté válása óta 37-szeresére emelkedett Amy Winehouse két albumának kereslete, és a második album, a Back to Black, amelyet öt Grammy-díjjal jutalmaztak, az iTunes internetes zeneáruház listavezetője lett.

Túladagolási találgatások, cáfolatok

Szándékosan túladagolhatta a kábítószert Amy Winehouse - legalábbis a hétfői brit sajtó által idézett egyes források szerint, a hétvégén elhunyt énekesnő családja azonban cáfolja ezeket a feltételezéseket.

A kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit souldívát testőre találta holtan szombaton kora este az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásában. A toxikológiai vizsgálat végleges és részletes eredményére valószínűleg még heteket kell várni, ám a Daily Mirror egyik forrása a bulvárlap hétfői idézete szerint azt mondta, hogy a 27 évesen elhunyt énekesnő halála előtt "végső, önpusztító" drogozásba kezdett, miután "dühödt veszekedésbe" bonyolódott volt barátjával, Reg Traviss filmrendezővel.
Traviss állítólag fültanúja volt annak, hogy Amy Winehouse telefonon beszélt börtönben ülő exférjével, Blake Fielder-Civillel. Fielder-Civil 32 hónapos szabadságvesztését tölti, amelyet betörésért és tűzfegyver illegális birtoklásáért róttak ki rá.

A Mirror forrásai szerint a telefonbeszélgetés után bontakozott ki a hangos veszekedés az énekesnő és Traviss között, majd a filmrendező otthagyta Amyt. 
A lap által idézett bennfentesek szerint Amy Winehouse ezután "36 órás whisky-, kokain- és herointivornyába" kezdett.
Az egyik forrás szerint "attól kell tartani", hogy szándékosan több heroint adagolt magának "a szokásosnál", mivel már "azzal sem törődött, hogy túléli-e, vagy sem".

Az énekesnőről régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszok miatt, és legutóbb májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán.
Családja azonban "képtelenségnek" nevezte azokat a beszámolókat, amelyek szerint halála előtt nagy mennyiségű kábítószert fogyasztott volna, és a The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - által hétfőn idézett rendőrségi források szerint Amy Winehouse lakásában nem is találtak drogot, sem drogfogyasztásra utaló eszközöket.
A lap forrásai szerint Amyt a halála előtti estén vizsgálta meg orvosa utoljára, és állapotát kielégítőnek találta. 

Chris Goodman, Amy Winehouse PR-ügynöke a The Sunnak elmondta: Amy - a biztonsági őrt leszámítva - egyedül volt a háromszintes észak-londoni lakásban, és az őrrel szombat délelőtt csak annyit közölt, hogy aludni szeretne.
A biztonsági őr késő délután megpróbálta felébreszteni, de az énekesnő "akkor már nem lélegzett". 
A lap forrásai szerint az első orvosi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy Amy Winehouse "órák óta, akár hat órája is" halott lehetett, mire az őr észrevette, hogy nem él.

Meghalt Amy Winehouse

Holtan találták londoni otthonában a többszörös Grammy-díjas brit énekesnőt, Amy Winehouse-t jelentette szombaton a Sky News hírtelevízió.

Este a rendőrség hivatalosan annyit erősített meg, hogy "holtan találtak egy 27 éves nőt" londoni lakásán, de nem cáfolta, hogy Amy Winehouse-ról van szó.
   
A Scotland Yard szóvivőjének első tájékoztatása szerint a halál oka egyelőre nem ismert.
   
Amy Winehouse-t az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásán találták meg. A rendőrség az utcát kordonnal lezárta.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!