Még veszélyben vannak a Müller-tanya lakói

Bakonycsernye - A Müller-tanya lakói még mindig veszélyben vannak, de saját felelősségükre nem költöznek ki a házból. A pénzügyi segítségből eddig a tetőt javították ki.

Kovalcsik Katalin

A tavalyi árvízkárok  a település  szélén álló Müller-tanyát is elérték. Akkoriban többször írtunk arról, hogy a településen okozta a legnyagobb károkat a Gaján lezúdúló víz. Omlott a partfal, a Müller-tanya sokáig vízben állt. Az önkormányzat igyekezett mindent megtenni a károsultak érdekében, a vöröskereszt  vitte a támogatást, hol pénzt, hol építőanyagot. A napokban telefonon hívta szerkesztőségünket egy hölgy - a nevét megmondta, de kérte, ne szerepeljen az írásban -, közölte, hogy senki nem segített a tanyán élőkön, nem tudnak hová fordulni segítségért, nagyobb esőzéskor még mindig eláznak.  Polák Jánosnét,  a tanya egyik lakóját kérdeztük a jelenlegi helyzetről.


-  A vöröskereszten át kaptunk az Alcoa Alapítványtól 900 ezer forintot, egy magánembertől 200 ezret, az önkormányzattól 15 ezret. A pénzből megcsináltattuk azt a tetőrészt, ami miatt  beázott a ház, de most is derékig vizesek a falak mindenütt.   El vagyunk keseredve, mögöttünk a Gaja sincs kitakarítva, ha megint esik, ismét megállhat nálunk a víz, még nagyobb kárt okozva. Igen, megkaptuk a végzést,  életveszélyessé nyilvánították  a  házunkat, de aláírtuk, hogy saját felelősségünkre nem költözünk ki. Itt vannak az  állatok, nem hagyhatjuk itt a gazdaságot. A házban öten élünk, de ketten rokkant nyugdíjasok, az édesanyám idős, egy új ház építésére nem tudunk kölcsönt sem fölvenni, de a  tervei készen vannak.
A település polgármestere, Turi Balázs lapunknak elmondta, hogy nehéz helyzetben volt az árvíz idején a falu is, az ország szintén. A minisztériumtól kapott levél szerint a pénzeket oda csoportosították át, ahol nagyobb volt a baj. Amikor elöntötte a víz a Müller-tanyát, felajánlották a benne lakóknak, költözzenek a Fecskeházba, de nem fogadták el az ajánlatot. A polgármesternek azt javasolták, keresse meg a karítatív szervezeteket, hogy együtt próbáljanak meg segíteni a családon. Az épületről egyébként szakértőnek kellene véleményt készíteni, az árvíz miatt került ilyen állapotba, vagy előtte is kárt okozott benne valami.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!