Hiába néznék, nem látják a köveket a turisták - nincs pénz a ponyva lebontására

Székesfehérvár - Bizonyára feltűnt, hogy a Nemzeti Emlékhely sírjai le vannak takarva ponyvával. A téli védelmi szerkezet lebontására sajnos nincs pénz.

Lukács Károly

 

A megyeszékhely egyik jelképe a középkori királyok temetkezési helye, a nemzeti emlékhely, közismertebb nevén romkert. A  síremlékeket  persze óvni kell a természet erejétől, az egyedüli szokatlan dolog, hogy nyár közepén, a turistaszezonban még mindig rejtve maradnak a kövek a látogatók szeme elől.
Demeter Zsófia megyei múzeumigazgatótól megtudtuk: az alumínium tetőszerkezetet és a ponyvákat a hóbehordás ellen szerelik fel télre.
- A szerkezet lebontására és újabb, őszi felállítására a múzeumnak nincs pénze. Ez mintegy 350 ezer forintba kerülne. Ennek az összegnek a rendelkezésünkre bocsájtásáról a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriuma dönthetne, ám ez jelenleg elnök, titkár és könyvelő híján döntésképtelen, adminisztratív okok miatt nem ülésezik. A közalapítvány élén a mindenkori Országgyűlés elnöke áll. Korábban ezt a feladatot Szli Katalin, majd a választások után Schmitt Pál látta el, ám az ő köztársasági elnökké kinevezése után ez a poszt üresen maradt. Tudomásom szerint a város vezetése felvette a kapcsolatot az Országgyűléssel a kuratórium működésének ügyében - mondta az igazgató.

 


Lapunk kérdésére Cser-Palkovics András polgármester elmondta:  Kövér László házelnök 3-4 héttel ezelőtt  aláírta a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány kuratóriumi elnökségének elfogadó nyilatkozatát. A grémiumba néhány új szereplő is bekerül, az ő nyilatkozatuk is folyamatban van, ezt követően ülhet össze a testület.

Cikkeink a nemzeti emlékhelyről, romkertől itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!