Adok-veszek, s adót fizetek!

Budapest - Évi 5 millió forintig nem minősítheti üzletszerűnek az ingó értékesítést az adóhatóság. Az ingó értékesítést be kell vallani, tehát személyi jövedelemadót fizetni kell.

Miskei Anita

Az interneten keresztül bonyolított értékesítés után is adót kell fizetni, annak ellenére, hogy eddig sokan úgy gondolták, nem kell. Azonban a személyi jövedelemadót akkor is meg kell fizetni, ha az egy adóév alatti értékesítés összege nem haladja meg az ötmillió forintot. Mivel az internetes adok-veszek oldalakon a legtöbb értékesítésre kínált termék használt, beszerzési ára már nem határozható meg pontosan. Emiatt a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek. Ezután kell fizetni 16 százalék személyi jövedelemadót. Évi 800 ezer forint bevételig (200 ezer forint jövedelem) az adót nem kell megfizetni. Például ha valaki használt ingóság eladásából 1,8 millió forint bevételre tesz szert. Akkor ebből a jövedelem az 1,8 millió 25 százaléka, azaz  450 ezer forint. Ez után a 16 százalék adó 72 ezer forint. Ebből 32 ezer forintot nem kell megfizetni. Tehát az 1,8 millió forint ingó értékesítés után 40 ezer forint személyi jövedelemadó keletkezik. Ezt viszont kötelező lenne megfizetni!  Ha valaki nem vallja be az ingó értékesítést, akkor ötven  százalék adóbírságra, továbbá késedelmi kamat kiszabására is számíthat majd  tudtuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!