A sárosdi Diótörő: musicalrészletek gyermekhangra

Xantus Barbara, az ismert színésznő az általános iskola meghívott vendégoktatójaként tartott musicalkurzust az éneklés, és a színpad világa iránt érdeklődő gyerekeknek.

Kővári Gabriella

Közel százötven gyermek lelt kreatív és izgalmas elfoglaltságra egy héten keresztül a sárosdi alkotótáborban: Ottjártunkor éppen a triálpálya traverzeit és az ügyességi  verseny bójáit és elemeit állították fel az udvaron, miközben a hangfalakból a Tankcsapda "húzta" az adrenalinsporthoz nélkülözhetetlen muzsikát. Nagy Gábor és kis csapata Debrecenből és Nyíregyházáról érkezett kifejezetten azért, hogy Sárosdon kápráztassák el kerékpáros mutatványaikkal, lélegzetelállító trükkjeikkel a diákokat. A gyerekek  óvatosan próbálgatták az akadálypályát. A versenyen kiválasztották a leggyorsabb bringás fiúkat, és a lányok is szépen szerepeltek.
Az udvart átszelve a  nemrégiben felújított tornacsarnok felé vettük az irányt. Xantus Barbarát karéjban ülték körbe a gyerekek a terem hűvösében. A művésznőt  a rendhagyó, kétszer négyórás ének- és tánckurzus közepén szakítottuk ki az érdeklődve figyelő és megilletődött gyerekseregből. Hangosan suttogni tanultak, meleg levegővel és zöngével a visszhangos akusztikájú csarnokban.
A színésznő Rácalmáson egy, a sárosdi iskoláért rendezett jótékonysági napon ismerkedett meg az iskola pedagógusaival, és rögtön felvetették a musicalkurzus lehetőségét.
 - Boldogan jöttem, mert most annak látom értelmét, hogy a gyerekeknek adjunk, hogy ők már jobb felnőttek legyenek.  A felnőttekben ugyanis sokat csalódik az ember, de a gyerekek még tiszták, mint a hó. Mostanában úgy látom, a sport nagyon hangsúlyos, de nem csak mozgásra van szükségük, hanem a művészetek különböző ágaira is, a zenére pedig különösen.  A zenén keresztül ugyanis  koncentrált élményhez jutnak: összetett gondolatokat és érzéseket kapnak  egyszerre -  indokolta a színésznő a nem mindennapos vállalkozást.  Az éneklés  adottság, viszont a hallás fejleszthető, persze nem két nap alatt. A Diótörőt választottam, ez a musical pont  az ő korosztályuk, és volt, aki látta is a darabot.


A kurzus közel harminc résztvevője a két nap során beletanult a színpadi mozgásba is, és fergeteges vizsgaelőadást adtak csütörtökön este szóló és csoportos énekszámokkal, valamint látványos táncprudukciókkal, sőt a Székesfehérvári Vörösmarty Színház színművészei, Csizmadia Ildikó és Simonyi Réka is besegítettek.
 Óriási sikerük volt a tanulóinknak. A nagyszülők sírtak a meghatottságtól és az örömtől  újságolta Bárkányiné Vohl Mária intézményvezető, majd azt is elárulta, hogy új tehetséget is felfedezett Xantus Brabara Sallai Kíra személyében: énekhangja igazgyöngyszemként tündökölt, azonban a többieket is elismerés illeti. Szeptembertől pedig a művésznő vezetésével szakkörön sajátítják el a musicaléneklés és -előadás csínjátbínját a környéken élő daloskedvű és táncolni szerető gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!