Továbbra sincs igazság Bolíviában

Egyre inkább úgy látszik, Tóásó Előd sorsa együtt mozog a bolíviai belpolitika hullámveréseivel. Evo Morales rendszere megpróbálja végigvinni az egyébként jogilag összetákolt eljárást. Előd több mint két éve él fogságban.

Tihanyi Tamás

Továbbra is a bolíviai főváros, La Paz világhírhedt börtönében, a San Pedróban raboskodik Tóásó Előd, akiért Erdélyben és a Fejér megyei Száron aggódnak hozzátartozói. Bár már nagyon sokszor felidéztük az előzményeket, annyit ismét megjegyzünk ezen a helyen  emlékeztetőül: 2009. április 16-án,   rendőrségi rajtaütés során lőtték agyon egy szállodában az egykor lapunkat is tudósító Eduardo Rózsa Florest és  társait, s akkor fogták el brutális körülmények között másodmagával  Tóásó Elődöt. Csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt. Európai fogalmak szerint elképesztő  viszonyok melletti fogva tartása -  és a vele szemben folytatott jogi eljárás - nem állná ki egyetlen valamirevaló nemzetközi fórum próbáját sem, az ügyészség pedig hasztalan igyekszik bebizonyítani a terrorizmus vádját, illetve azt, hogy a magyar fiú részese volt egy, Morales elnök elleni összeesküvésnek. A helyenként tragikomikus fordulatokat bemutató per nemrégiben megkezdődött. Magyar részről csak Lukács Csaba újságíró, a Magyar Nemzet főmunkatársa volt jelen a tárgyalóteremben, ő képviselte Tóásó Előd családját és a Magyar Baptista Szeretetszolgálatot is. Ahogy tudott, segített, lelket öntött honfitársába.  És tudósított arról, amit látott, tapasztalt.


- Mit tud, mi történt azóta Bolíviában, hogy utoljára hallottunk Tóásó Elődről?

- A San Pedróban várja, hogy valamilyen fejlemény következzék be az ügyében - mondta Lukács Csaba, aki eddig kétszer utazott a dél-amerikai országba Előd ügye miatt.   Bár a vádemelést megelőző tárgyalássorozatnak április 16-án folytatódnia kellett volna, most, június közepén sem tudom még, melyik bíró és melyik városban kezdi ismét tárgyalni az ügyet. Augusztusig biztosan nem történik semmi, mert ítélkezési szünet van Bolíviában.

- Miként lehetséges az, hogy ennyi idő után még a bíró személye is kérdéses?

- Az a bíró, aki elkezdte a pert, lemondott, s példáját követte az ügyész is. Aztán egy olyan bírót akartak megbízni, akinek nincs jogi végzettsége, s mindössze nemrégiben kapta kézhez kinevezését. Úgy tudom, a törvényszéki értesítési iroda vezetője volt. A hivatalos indoklás szerint azért a halogatás, mert az egyik vádlott óvást jelentett be a bíró személye ellen. Összesen harmincnyolcan vannak a vádlottak. Előfordulhat, hogy a per El Altóban folytatódik, az egy 3600 méter magasságban fekvő város.

- A terrorizmus vádját komolyan lehet még venni?

- Válaszként beszámolok egy fejleményről, amely jól jellemzi az állapotokat. Néhány nappal ezelőtt érkezett Bolíviába hivatalos látogatásra az iráni védelmi miniszter, Ahmed Vahidi, aki 184 államban szerepel a keresettek listáján terrorizmus miatt. A sajtó szerint fegyverüzlet, és egy esetleges Chile elleni katonai fellépés áll a háttérben. Morales elnök országa 123 éve vár arra, hogy ismét kijárata legyen a Csendes-óceán felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!