Éghajlatbarát program - a Gaja Egyesület is beszállt

Székesfehérvár - A környezetünk fontosságáról sokan beszélnek, ugyanakkor kevesen és nem túl sokat tesznek érte. De szerencsére egyre inkább változik a helyzet e téren.

Silye Sándor

 

A Közép-dunántúli régióban működő Környezeti Tanácsadó Irodák szolgáltatásai több új, a lakosság éghajlatbarát életének kialakítását segítő elemmel bővülnek. Könyvtár- és filmtárfejlesztés, kölcsönözhető eszközök és oktatócsomagok válnak elérhetővé a régió lakosai számára, mindez az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.
A Fékezzük a klímaváltozást program célja éghajlatbarát, zöld megoldások bemutatása kiadványok, szaktanácsadás formájában, gyakorlatban használható eszközökkel. A lakosok gépet kölcsönözhetnek nyílászárók utólagos záró szigeteléséhez, kipróbálhatják a napelemes aszalót, a kézi pelyhesítőt, malmot és a napelemes töltőket. A családok környezetbarátságát az ökoaudit módszerével mérik  fel, de a megszokott környezeti tanácsadói tevékenység is fokozott lendülettel folyik tovább a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületnél, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnél, a székesfehérvári székhelyű Gaja Egyesületnél, a balatoni régióban a Nők a Balatonért Egyesület jóvoltából. Fejér megye a Gaja Egyesület révén érintett. A Gaja főleg  a vízvédelemmel foglalkozik, vízvizsgálati oktatócsomagot készít,  amelyet az iskolák és más érdeklődők is kikölcsönözhetnek.
- Egyesületünk bemutatókat tart, ha erre felkérik. A program keretében fiataloknak  szóló kiadványok, filmek készülnek a zöld életről. Lehetőséget biztosítunk családoknak, hogy megtudják az ökoaudit segítségével, mennyire élik környezettudatosan az életüket. Kölcsönözhető gépeink bárki számára hozzáférhetők, így az ajtók, ablakok utólagos szigetelését segítő gép, valamint vízminőség-vizsgáló csomagunk is lesz  - mondta Varga Gábor, az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!