Ügyvédi tapasztalatok az egyenlő bánásmód sérelméről

Szélkesfehérvár - A héten 8 éves Esélyek Háza kedden tartotta kistérségi esélyfórumát, ahol az egyenlő bánásmódról is informálódhattak a résztvevők.

Lukács Károly

A 2003 óta hatályos törvények értelmében bárki, aki úgy érzi, neme, külseje, származása, nézetei vagy helyzete miatt hátrány érte, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat jogorvoslatért. A hatóság megyei referense, Szatmári Éva ügyvédnő beszélt a folyamatról, gyakorlatokról és a lehetséges szankciókról.
- Öt nagy területet ölel fel a témakör: oktatás, lakhatás, egészségügy, szociális biztonság, valamint áruforgalom és szolgáltatás. Utóbbira leggyakoribb példa, amikor valakit nem szolgálnak ki egy üzletben, vagy nem engedik be egy szórakozóhelyre kinézete vagy származása miatt. Fontos tudni, hogy a hatóság csak akkor tud eljárni egy szolgáltatóval, szervezettel szemben, ha az valamilyen részben vagy formában állami pénzből működik. Tehát iskolákkal, önkormányzatokkal, hivatalokkal szemben a hatóságoknak kötelessége megtenni a szükséges jogi lépéseket, amíg magánszemélyek vagy teljes egészében magántőkéből üzemeltetett szerveknél ez nem lehetséges. Jogsérelem esetén kiszabható pénzbírság, a szervezet eltiltható a jogsértő magatartástól, illetve lehetőség van a sajtóban, hirdetmény formájában közölni a szükséges szankciókat.
Az ügyvédnő az Esélyek Házában március óta tart fogadóórát szerdánként 12-16 óráig. Mint elmondta, eddig  a legtöbb panaszos  (főként nyugdíjasok) csak általános jogi segítségért fordult  hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!