Tűzközelben Brüsszelben

Székesfehérvár - Hazánk soros elnökségét az Európai Unióban itthon szkeptikusan látják az emberek. Aki azonban Brüsszelben dolgozhat egész másként szemléli ezt a tisztséget.

Lukács Károly

Gulyás Virág olyan posztot tudhat magáénak, amit kevés frissdiplomás fiatal. Az ECOFIN az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, ahol január óta asszisztensként dolgozik a brüsszeli magyar állandó képviselők, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keze alatt.


- Még itthon kezdtem el tavaly szeptemberben a Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetjében dolgozni. A soros elnökség miatt 120 plusz embert küldtek ki Brüsszelbe. Kicsit ijesztő volt pár hónap után az abszolút mélyvízbe kerülni, de szeremcsére gyorsan beilleszkedtem és sokat tanulok. Elég furcsa, hogy nemrég az egyetemen még Barrosoról tanultam, most pedig gyakran személyesen is találkozhatok vele az Európai Parlamentben. Már diákként sok időt töltöttem külföldön, továbbá mindig is érdekelt a nemzetközi politika és pénzügy, ezért egy nagy álmom teljesült be azzal, hogy Brüsszelben rálátást kapok rengeteg fontos kérdésre - meséli.
A soros elnökségről sokan gondolják, hogy nem érünk el vele semmit, továbbá számos cikk   sikertelennek festi le az elmúlt fél évünket az EU-ban.
- A magyar elnökség legnagyobb ellensége a hazai sajtó. Legtöbben a belpolitikai ügyeket kapcsolják össze az Unióval. A Lisszaboni Szerződés óta valóban csökkent a soros elnök jelentősége, azonban még mindig jut 5 százalék a napirendi pontokból saját manőverezési területre. Úgy látom, a legnagyobb probléma, hogy atyaként tekintünk Brüsszelre, ahonnan majd megmondják, mi a teendő egy gond megoldására. Több tagállam is a csőd szélére került. Legfőbb teendőnk ezért a válságkezelés, és azok megelőzése. Az elnökség sikereként élem meg az Európai Szemesztert, amely szerint a tagállamoknak előre megszabott határidőre kell benyújtaniuk költségvetési tervezetüket. Ezen kívül Horvátország csatlakozása a szívügyünk.
Ami az elnökséget illeti, a sok nem várt esemény miatt hazánk nincs könnyű helyzetben, elsődleges cél a válság kiheverése marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!