Tóásó-ügy - Nem fogadta el a főügyész a nyomozást irányító ügyész lemondását

A bolíviai főügyész nem fogadta el az úgynevezett terrorista ügy kivizsgálását vezető ügyésznek a kiválását az eljárásból, és utasította, hogy folytassa a feladat ellátását.

MTI

"Amíg Marcelo Soza a minisztérium alkalmazottja... nem a saját akaratának, hanem a törvénynek van alárendelve" - jelentette ki Mario Uribe újságírók előtt kedden, és hozzátette, hogy az ügyész a főügyészség "teljes bizalmát élvezi".
 Soza helyi idő szerint hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy meg akar válni az ügytől, aminek az az előzménye, hogy a bíróság perre vitelre alkalmatlannak minősítette az ő irányítása alatt összegyűjtött bizonyítékokat.
Soza nem erre, hanem arra hivatkozott, hogy a vádlottak és védőik, továbbá egyes politikusok és tömegtájékoztatási eszközök részéről kezdettől fogva fenyegetéseknek és rágalmazásoknak volt kitéve nemcsak ő, de a családja is. Uribe elutasította ezt az indokot, mondván, hogy "az ilyesmi nem először történik... az ügyészek ki vannak téve a különféle nyomásoknak".
Az államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal gyanúsított vádlottak között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd is.


Lemondott a nyomozást vezető ügyész a fenyegetések miatt

Lemondott posztjáról a bolíviai "terrorista perben" - a Tóásó-ügyben - a nyomozást a kezdetektől fogva, több mint két éve vezető ügyész, Marcelo Soza a személye elleni szűnni nem akaró "fenyegetések és rágalmazások" miatt.
"Ez az oka nehéz döntésemnek, hogy megválok a terrorista ügy irányításától... Biztos vagyok benne, hogy ezek a gyáva támadások folytatódni fognak azon ügyészek ellen is, akiket ön ki fog jelölni" - tette hozzá.
A két évvel ezelőtt egy bolíviai kommandós akcióban megölt Rózsa Flores Eduardo és társai "terrorista összeesküvésének" ügyében a kezdetek óta nyomozást vezető ügyész szerint a feljelentések, vádak és rágalmak azt a benyomást próbálják kelteni a lakosság körében, hogy a "terrorista és szeparatista ügy" sohasem létezett, azt csupán Evo Morales elnök kormányzata kreálta politikai ellenfelei megsemmisítése érdekében. 
Elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban az idén április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás, amely végén az illetékes bíró a bizonyítékok megalapozatlansága miatt elutasította a tényleges per megkezdését. Soza a főügyésznek küldött levelében nem említette meg ezt a bírói döntést, amely az ő munkáját gyakorlatilag elégtelennek minősítette. A sajtónak adott nyilatkozataiban ragaszkodott hozzá, hogy a nyomozás során "észlelte, hogy van egy irreguláris fegyveres csoport, amelynek a célja bűncselekmények elkövetése volt egyes személyek és az állam területi egysége ellen".

Cikkek a Tóásó-és Flores-ügyről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!