Repülj Kelemen! - új életet kezdhetnek a vadmadarak

Székesfehérvár - Két gólyát és egy tőkésrécét engedett vissza a szabadba a Vadmadárkórház vezetője szerdán a csóri lápos vidéken. A madarak önállóan nem élték volna túl a telet.

S. Töttő Rita

 

Nem fáj neki? - ezzel a felkiáltással szemlélték ma délelőtt  a székesfehérvári Hétpettyes Óvoda gyermekei, ahogyan  a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, Straudinger István gyűrűzi a madarakat a Csór melletti belvizes területen. A két gólya és a tőkésréce kényszerű rabságának utolsó - és persze egyáltalán nem fájdalmas - pillanatai voltak ezek, a telet ugyanis a fehérvári Vadmadárkórház, illetve azon belül is az igazgató, Berkényi Tamás felügyelete alatt töltötték.
 - Az egyik gólya kiesett a fészkéből Polgárdin kis korában, az ottaniak hozták be nekünk. A másikat szintén egy Fejér megyei településről kaptuk. A tőkésréce pedig kirepült egy autó elé, amelyik elütötte, de szerencsére behozták hozzánk. Most ő is új életet kezdhet - árulta el Berkényi Tamás, aki évek óta a vadon élő madarak megmentésén fáradozik, s álma, hogy létrehozzon egy vadmadárparkot, ha lehet, a városon belül. Addig is menti, műti, eteti, majd pedig szabadon engedi a sérült állatokat. Persze csak azokat, amelyek képesek az önálló életre. A többiről pedig életük végéig gondoskodik.
 Az óvoda kispajtásai örökbe fogadták az egyik gólyát, el is nevezték Kelemennek, aki társával együtt, gyűrűvel a lábán vetette bele magát a szabad életbe.  A két szépen kifejlődött gólya - talán csak beleképzeltem, talán nem - végtelen örömmel  feszült a tavak fölötti légáramlatokra.
- Szia Kelemen, szia! - kiabálták a gyerekek, s integettek a vízfelület fölött köröző madaraknak. Hasonló szeretettel köszöntek el a tőkésrécétől is, aki nem egy ideges alkat  - mondta róla a Vadmadárkórház vezetője, ugyanis szabadon engedése után azonnal ebédelni kezdett a gazdag tartalmú mocsárban. Nem is csoda, szinte ebédidő volt, mire kiért a kis konvoj a területre. 
- Megeshet, hogy a réce már idén párra lel és családot alapít - magyarázta a gyerekeknek Straudinger István, a gólyák pedig vélhetően a következő vándorláskor Afrikába repülnek társaikkal.  Az elsőéves gólyák nem jönnek vissza azonnal a következő tavasszal, néhány évig nyaralnak telelőhelyükön. Várhatóan így tesz ez a két madár is, akik ezt az évet valószínűleg a szabaddal való ismerkedéssel töltik majd el - mondta Berkényi Tamás. Akinek röpdéjében több állat  - egy szárnysérült gólya, egerészölyvek, vércsék és egy holló is  - örökbefogadásra vár még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!