Nem mese, valóság! Ingyen kaptak hűtőt, mosógépet

Tordas - Kilencvenkilenc hűtőszekrényt és negyvenkét automata mosógépet kaptak ajándékba nyugdíjas családok, cseréb elavult masináikért. Fizetniük nem kellett - pályáztak.

Zsohár Melinda

A történet kicsit olyan, mint az a mese, hogy ez elment vadászni, az meglőtte, amaz megsütötte, ez hazavitte, s az icipicike megette. Remélhetőleg senki nem sértődik meg ezen a mondókán, különösképpen azok a 65 éven felüli idős emberek nem, akik végigdolgozván életüket,  úgy részesültek valami jóból, hogy sem tenniük, sem fizetniük nem kellett érte!
Tavaly indította útjára a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt a zöld beruházási programot, amelynek részét képezte egy energiatakarékos háztartásigépcsere-program. Hajbin Tímea helyi képviselő, pénzügyi bizottsági elnök  bukkant rá a kiírt pályázatra,  s nagyon gyorsan kellett cselekedni, mert hamar le is zárult. A Tordas Községért Közalapítvány akkori elnöke, Erdélyi Gábor a képviselőkkel és a közreműködő önkéntesekkel elkészítette és benyújtotta a pályázatot, amelyet megnyertek.


- Farkas Örssel és  több segítővel végigjártuk a házakat, s minden érintett életkorú nyugdíjasnak elmondtuk, hogy vagy hűtőszekrényt, vagy automata mosógépet igényelhet, de cserébe az elavult, energiapazarló gépét le kell adnia, amit elszállítunk - idézi a történteket Teszár Tamás volt képviselő, aki rengeteget dolgozott az ügyben.
Mindezt Németh Tiboréknál soroljuk, ahol Jolánka, a feleség kombinált hűtőszekrényt választott a régi helyett. A férje súlyos agyoperáción esett át húsz éve, fél arca lebénult, de hála Istennek, meggyógyult, s hetvenhét esztendős létére mindent megtermel a kertben, megtelik a hűtő és a hűtőláda, s jut a gyerekeknek is belőle.
- Mikor mondták, hogy nem kell fizetni érte, nem akartam elhinni -  bólogat Németh Tibor. Kemény élete volt, sokat dolgozott, 13 évesen már a Dreheréknél alkalmazták mezőgazdasági gépésztanoncként. Jolánka szakácsnőként dolgozott, a saját nyersanyagnak nincs párja, jól tudja. A gépek forgalmazójának az állami pályázat révén fizettek, így Tordason 141 családhoz 9 millió 363 ezer forint értékben kerültek energiatakarékos gépek! Volt, ahol a régi szovjet Szaratov fridzsider pörgette megállás nélkül a villanyórát, a 60-as évekből! A mosógép árát 60 ezer, a hűtőgépét 70 ezer forintban maximálták, így minden jelentkezőnek jutott a választott eszközből.
- Örülök, hogy segíthettünk -  zárja Veres Andrea, a közalapítvány jelenlegi elnöke az igaz történetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!