Mi az, ami ingyen jár? Fogas kérdések a rendelőben

Kihúzni vagy betömni? A magyar lakosság egy felmérés szerint egyre gyakrabban választja az utóbbit, noha a körzeti rendelőkben még mindig gyakran hangzik el a válasz: inkább húzza ki, doktor! A húzás azonban épp úgy ingyenes a biztosított betegnek, mint a tömés és a fogkő-eltávolítás - ezt azonban sokan nem tudják...

S. Töttő Rita

Senki nem szeret a fogorvosi székben feszíteni, épp ezért legtöbbször az utolsó pillanatokra halasztjuk a vizitet, s akkor is az a cél, hogy minél előbb túl legyünk rajta. De vajon mindenki, aki alapellátásra jogosult, tudja, mikor mit kérhet az orvostól, s mi az, ami már pénzbe kerül? S vajon az eljárások és az ápolószerek fejlődésével változott-e valamit a magyar lakosság fogazatának állapota?


   Az előbbi kérdésre olvasói történeteink alapján válaszolhatunk nemmel, az utóbbira pedig Somos János szájsebész foőrvos és Hátsági-Horváth Miklós alapellátó fogorvos is némileg bizonytalanul ugyan, de igennel felelt.
- Életemben először kértem fogkő-eltávolítást a körzeti fogorvosomtól, aki azt mondta, hogy ezt az eljárást az asszisztense fogja elvégezni egy másik időpontban 5 ezer forintért - mesélte olvasónk, akinek eszébe sem jutott, hogy a kezelés számára alanyi jogon járna, ingyenesen, s épp ezért nem is vette zokon az ár megjelölését. Ugyanehhez a fogorvoshoz járt korábban  egy hölgy is, akinek szintén ezen az áron távolította el az asszisztens a fogkövét. Ő a váróteremben mesélte el, hogy nem kapott számlát sem a kezelésről. A fogorvost már nem tudtuk megkérdezni, miért nem ajánlotta fel az ingyenes eltávolítás lehetőségét kezeltjeinek, ugyanis  már nem dolgozik a rendelőben.


- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza ezt a kezelést, ahogy sok mást, például a lakosság által csak fehértömésnek nevezett anyagot is - mesélte Hátsági-Horváth Miklós fogorvos, aki szerint nem lenne szabad ezekért az eljárásokért pénzt kérni körzeti rendelőben. Az  OEP állásfoglalását is kértük, amely szerint 18 éves kor alatt, illetve 60 éves kor felett teljes körű az  alap- és szakellátás (kivéve a fogtechnikai költségeket), 18-60 év között pedig  a sürgősségi ellátás, a  fogsebészeti ellátás (például  fogeltávolítás), a  fogkő-eltávolítás és ínyelváltozás kezelése vehető igénybe térítésmentesen. 
- Azt sem árt tudni, hogy az  alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére, valamint a fogmegtartó kezelésekre (ilyen a fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés) a biztosított életkortól függetlenül térítésmentesen jogosult. A   fogszabályozás és a  fogpótlás azonban  18 év felett és 60 év alatt már pénzbe kerül.


 Hátsági-Horváth doktor kijelentését pedig, miszerint az esztétikus tömés is ingyenes a betegnek, az OEP megerősítette: nincs különbség a tekintetben, hogy a fogorvos milyen tömőanyagot használ. Mind az amalgám, mind az esztétikus tömés térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátás.
-  Azért azt tegyük hozzá, hogy például a fogkő-eltávolítás évente egyszer ingyenes a betegeknek a körzeti rendelőben - húzta alá a fogorvos, aki szerint a magyar lakosság fogazatának állapota egyrészt attól függ, milyen korosztályról, másrészt attól, milyen szociális helyzetről beszélünk.
  Somos János, a Fejér Megyei Szent György Kórház szájsebészetének főorvosa pedig úgy véli: - A fogászati kezelések, mint például a gyökértömés fejlődésének köszönhetően látszik a változás. Egyre kevesebb a kihúzott, s ezzel egyenes arányban egyre több a tömött fog - mondja.
De még mindig sokan  inkább kihúzatják, akkor is, ha meg lehetne menteni. Hogy miért, ezt senki nem tudja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!