Mezőfalva 200 esztendejét ünnepelték

Felemelő pillanatokkal kezdődött szombaton az egykori Hercegfalva alapításának 200. évfordulóján rendezett ünnepség: díszegyenruhás koronaőrök vitték a Szent Koronát a templomba, hogy e szakrális szimbólum jelenlétében mondjanak hálát az ünnepi szentmisén a település létrehozóinak, a betelepítőknek és azoknak, akik a bajt és boldogságot megélt község fejlesztésén munkálkodtak eddig is.

Körmendi Erzsébet

 

A mise után József nádor szobránál folytatódott  az évfordulós nap programja.
 - Olyan helyen állunk, ahol valaha ükapám is állt - mondta Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, aki feleségével együtt vett részt az ünnepségen. A főherceg méltatta a nádor tetteit,  a példaértékű összefogást, amellyel Mezőfalva uradalmi központtá vált egykor, és  számtalan értékkel büszkélkedhet ma. Elmondta, nagy örömmel hallotta, hogy újjáalakult Mezőfalván az önkéntes tűzoltó egylet, amelynek elődjét  a nádor fia, Habsburg József Károly szervezte meg, aki maga is tűzoltó volt.
Koszorúzással folytatódott a program József nádor szobránál, a ciszterci rend és a kitelepítettek emléktáblájánál. Molnárné Troppert Mária képviselő, a német kisebbségi önkormányzat vezetője tisztelgett az elődök előtt, akik sokat dolgoztak, majd szenvedtek, mert elűzték őket. A koronaőrök díszsorfala mellett avatták az iskola udvarának sarkában a falualapító ciszterci apát, Dréta Antal  szobrát, akinek tetteire Dékány Árpád Sixtus zirci főapát emlékezett: nem volt könnyű dolga, de megtalálta a közös hangot József nádorral - az egyházi méltóságok nehezteltek is rá emiatt -, egyfajta barátság alakult ki a világi és egyházi faluépítők között, amely a közösség és a település fejlődését szolgálta.

 



Az iskola tornatermében rendezett ünnepségen Jaksics Erzsébet igazgató köszöntötte a megjelenteket. Az elöljáróságok, a rendezvényekre visszatért kitelepítettek, a szomszédos települések polgármesterei mellett üdvözölte a nap díszvendégét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert és L. Simon László országgyűlési képviselőt. Márok Csaba polgármester összegezte a falualapítás ünnepi  hetének eseményeit. Hangsúlyozta: a település élt és él, segítette lakóinak hite,  több ezer ember számára ez a darab föld a haza, ha honvágyuk van, erre a tájra gondolnak. A  jubileum alkalmából öten Mezőfalváért kitüntetést, ketten József nádor díjat  vehettek át. Ebéd után óvodai és temetői sétára indultak a résztvevők. Az évfordulós napot táncest zárta.

 

 

A kitelepítettek is visszatértek

Az  1946-ban Hercegfalváról kitelepítettek közül még ma is élők ezúttal szívesen tették meg a hosszú utat: Kanadából heten, Németországból huszonhatan jöttek vissza Mezőfalvára, hogy együtt ünnepeljenek a rokonokkal, barátokkal. Édl Kati néni azt mondja: - Legutóbb négy évvel ezelőtt jártam itthon a József nádor ünnepségeken. Örömmel látogatok ide, amíg csak a betegségem engedi, mert nagyon jó haza jönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!