Egyetlen forrásból származik valamennyi nyelv

Egyetlen forrásból származik Földünk valamennyi nyelve - állítják a beszéd eredetét kutató brit és ausztrál szakemberek.

MTI

Több száz nyelv vizsgálata nyomán az Oxfordi Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói a beszéd kialakulásának gyökereit ugyanarra a helyre, Afrikába és ugyanarra az időre, mintegy 150 ezer évvel ezelőttre vezették vissza.
Azt gondoljuk, hogy ez az első nyelv volt "a civilizáció ugródeszkája, amely a tevékenységek összehangolását, együttműködést eredményezett, ami azután az emberiség terjedéséhez vezetett... Elvezethetett a versengéshez is, amely lökést adott" az emberiség fejlődéséhez - idézte Quentin Atkinsont, az Aucklandi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóját a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.
Atkinson 504 nyelvet vizsgált meg abból a szempontból, hogy ezek hány fonémát - a szó jelentését megváltozató nyelvi egységet - tartalmaznak. Meglepetésére közvetlen kapcsolat volt a civilizáció kora és a nyelvében lévő fonémák száma között.
Miközben sok afrikai nyelvben több mint 100 fonéma van, a hawaii nyelvben csak 13. Az angolban, a franciában és a németben pedig körülbelül 45-45. Bolygónk azon területein, amelyeket néhány évszázaddal ezelőtt gyarmatosítottak, kevesebb a fonéma a helyi nyelvben. Míg az ősi civilizációk területein élő népek használják a legtöbb fonémát - mutatták ki a szakemberek.
 A kutató a nyelv eredetének helyét Afrikába vezette vissza mintegy 150 ezer évvel ezelőttre, amikor a barlangi művészet - mint a kommunikáció legősibb formája - elkezdődött. "A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nyelvnek egyetlen, nem pedig több függetlenül fejlődő eredete van" - hangoztatta Atkinson, aki kutatásainak eredményeit a Science tudományos szaklap legfrisebb számában tette közzé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!