A talált fegyvert vagy lőszert be kell jelenteni a rendőrségen

FMH - Aki lőfegyvert vagy lőszert talál, annak ezt haladéktalanul be kell jelentenie a rendőrségen - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

MTI

Az ORFK-t annak kapcsán kérdezte erről az MTI, hogy az idén már több esetben foglaltak le a rendőrök nagy mennyiségű hatástalanított fegyvereket és lőszereket; az eljárás alá vont emberek főként második világháborús fegyvereket és lőszereket, gránátokat, hatástalanított pisztolyokat és más lőfegyvereket tartottak a lakásukon.
A főkapitányság közölte: egy rendelet szerint a talált lőfegyvert, lőszert (töltényt) a rendőrségnél haladéktalanul be kell jelenteni. Ezek átvételéről jegyzőkönyvet vesznek fel. A rendőrség a lőfegyver azonosító adatai alapján az országos lőfegyver-nyilvántartásban és a körözési nyilvántartásban végzett ellenőrzés eredményétől függően megteszi a szükséges intézkedést - olvasható a közleményben.
Felhívták a figyelmet arra, hogy bűncselekmény követ el az, aki engedély nélkül tart lőfegyvert vagy lőszert.
Az ORFK tájékoztatása szerint antik fegyver megtalálása esetén a leletet az illetékes települési önkormányzat jegyzőjének haladéktalanul be kell jelenteni. E kötelezettség a megtalálót, az ingatlan tulajdonosát, az építtetőt és a kivitelezőt egyaránt terheli a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint.
Soós Péter, a HM Hadtörténeti Múzeum fegyvergyűjteményének vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: hatástalanított fegyvereket és lőszereket is csak abban az esetben lehet legálisan gyűjteni, tárolni, árusítani, ha azokról van átalakítást tanúsító okirat; a hatástalanítást külön jogszabály rögzíti.
A kézi lőfegyverek szakértőjének közlése szerint abban az esetben, ha civileknek kiállítás céljából hatástalanított fegyvereket adnak át, minden esetben rendőrségi szakvéleményt kérnek arra vonatkozóan, hogy az adott helyen lévő kiállítási vitrin, illetve raktár alkalmas-e fegyvertárolásra.
Soós Péter kitért arra: ha egyéb rendezvényre, külső helyszínre, például bemutatóra visznek hatástalanított fegyvereket, azok mellett minden esetben ott kell lennie a hatástalanításról szóló tanúsítványnak, akárcsak éles lőfegyverek esetén - magánszemélyeknek, vadászoknak - a fegyvertartási és fegyverviselési engedélynek.
Fegyvertartási engedélyt csak azok a magánszemélyek kaphatnak, akik a külön törvényi előírásoknak megfelelnek és a tárolási körülményeket biztosítani tudják. A törvény szerint lőfegyver minden olyan eszköz, így az a tűzfegyver és az a légfegyver is, amelynek csövéből gáz (például lőporgáz, sűrített levegő) segítségével 7,5 Joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú szilárd anyagú lövedék lőhető ki. 
A törvény lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert, muzeális fegyvert és lőszert, valamint színházi fegyvert különböztet meg.
A lőfegyverek hatástalanítását a fegyvertörvény külön kormányrendelete szabályozza; előírja, hogy az átalakítást kik, milyen körülmények között és hogyan végezhetik. A hatástalanítás lényege, hogy az átalakítás visszafordíthatatlan legyen, vagyis lőszer kilövésére a fegyver ne legyen alkalmas.
A törvény szerint lőfegyver hatástalanítását csak a külön jogszabályban kijelölt szervezet, a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft. hatósági vizsgával rendelkező munkatársa végezheti.
Magyarországon - a tűzfegyverek ipari gyártásának elterjedésével párhuzamosan - 1892 óta létezik a polgári fegyverekre kötelezően érvényes, a fegyverek vásárlóinak, használóinak biztonságát szolgáló fegyvervizsgálat.
A hatástalanított fegyvereket csak külön jogszabályban rögzített feltételek és előírások alapján árusíthatják üzletek, a magánszemélyek pedig csak a hatósági engedéllyel rendelkező fegyvereket és lőszereket gyűjthetik és tárolhatják hobbi célból is.
Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője április elején azt mondta: a büntető törvénykönyv várható ez évi módosítása érinteni fogja a fegyvertartásra vonatkozó rendelkezéseket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!