A kultúra tart össze

Szabadegyháza - Ünnepélyes keretek között adták át pénteken délután a település teljesen megújult művelődési házát. A kis faluban ezzel gyakorlatilag egy új központ jött létre.

Klecska Ernő

Régen látott eseményre került sor pénteken Szabadegyházán: művelődési házat avattak. Olyat, amilyet bármelyik másik település is megirigyelhetne. A megújulás nem csak a külsőségekben mutatkozik meg: Szabadegyházán egy uniós pályázat keretében integrált közösségi szolgáltató tér jött létre. Az épületegyüttes - amely helyet ad egy új színpadnak, egy táncszíntérnek is alkalmas, impozáns, nagy teremnek, a teleháznak, egy, fogadásra és különféle kiállításokra használható kisebb helyiségnek, a falutévének és egy kondicionáló teremnek is - nem csak teljesen megújult, de ki is bővült. A megújulás három lépésben történt - emlékezett vissza Schmitsek József polgármester és Fodor János, a kivitelező cég vezetője.


A pénteki megnyitót óriási érdeklődés övezte. A helyi alkotók kiállításának 17 órakor kezdődő megnyitója után az építésről szóló filmet nézhették meg. Az avató után -  amelyen L. Simon László  jelenlegi, Ecsődi László korábbi parlamenti képviselők, a tervező Szabó László és a kivitelező Fodor János mellett  az erdélyi Korondról érkezet delegáció vezetőjét, Katona Mihály polgármestert köszöntötték -  ünnepi műsor kezdődött. Fellépett a Petrence  citerazenekar, a korondi néptáncosok, a helyi dalkör, nép- és hastánccsoport,  a Barátok zenekar, a Kákics együttes, majd az adonyi  a Duna-Menti Szent Orbán Borrend tartott bormustrát.
- A magyar polgároknak az alkotmány rögzíti művelődéshez való jogát, de ezek csak üres szavak, ha nincsen ilyen befogadó intézmény  - szögezte le L. Simon László. Ecsődi László úgy vélte: az egykori Szolgaegyháza másoknak is példát mutat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!