JeSz, ez Demokrata Közösség

Székesfehérvár - Viniczai Tibor elnökségi tag maradt MDF utódpártjában, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségben is. A névváltoztatásról kérdeztük a fehérvári pollitikust.

Tribolt Lajos

Először arról faggattuk Viniczai Tibort, miért volt fontos, hogy az MDF megváltoztassa a nevét:

- Dávid Ibolya volt elnök személyén keresztül komoly támadások zajlottak a párt ellen, s ezek megtépászták a párt imázsát. Próbáltuk a nevet megőrizni, ám a végére oda jutottunk, hogy egy új név jót tesz a, hiszen a legelutasítottabb párt voltunk.

 

 

 - Miért éppen ez lett a párt neve?

- A névváltoztatást országos közvéleménykutatás is megelőzte. A Jólét és Szabadság mellé ennek hatására került a Demokrata Közösség név, amely a több mint tíz változatból a legtöbb támogatást kapta. A párt nevét rövidítve úgy használjuk majd, hogy JeSz Demokrata Közösség.

 - Miért éppen április 8-tól lép életbe az új név?

- Ez jelképes. Április 8-án nyerte meg a választást 1990-ben a párt és véletlenül az a nap Antall József születésnapja is.
 
- Mi lesz az MDF névvel? Úgy hallani levédetik...

- Igen. A nevet megőrizzük, annál is inkább, hiszen szeretnénk létrehozni egy MDF-történeti intézetet. Egyébként Nyugat-európában volt már rá példa, hogy egy párt visszavette a régi nevét...
 
- Mit képvisel a pártjuk?
 
- Azt a konzervatív politikát, amit Tisza, Bethlen és Antall is sikeresen képviselt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!