Csökkent a véradás presztizse? Diákvérre számítanak

Nincs vérhiány, egyelőre nincs szüksége a véradó állomásnak sürgős donorbeavatkozásra, azaz nem várnak pánikszerűen véradókat. A véradás kérdése más aspektusból vált érdekessé.

Kovalcsik Katalin

Annak próbáltunk utána járni, hogy a véradó állomások vajon számíthatnak-e a fiatalabb korosztály aktív közreműködésére?  A témát egy olvasónk  ajánlotta figyelmünkbe, aki szerint elég hiányos a  szakma PR-tevékenysége, és csak akkor kap lendületet a szervezés, ha már  tapasztalható a vérhiány. Ilyenkor fordulnak a szervezők a sajtóhoz, megjelennek a felhívások, leveleket küldenek a sokszoros véradóknak, akikre még számíthatnak. Steiner Zsuzsanna   főorvos asszony, a megyei  véradóállomás vezetője  szerint minden évben van egy felfutásos időszak. Március és az ősz ilyen, ekkor több a véradó, nincs hiány. A kritikus  helyzet a nyár, amikor esetleg gyakoribbak a súlyos  balesetek, ilyenkor  kérnek segítséget a donoroktól.

Olvasónk szerint  az elmúlt több mint tíz évben sokat csökkent a véradás presztizse. Az elején - ennek tizennégy éve -  kaptunk teát, meleg ételt, az egész véradást átlengte valami családias hangulat.  Hogy manapság egy véradásnál kialakul-e  családias hangulat, az valószínűleg több mindentől függ, de ami biztos, a véradások  szervezői  megnyerik a fiatalokat.  Kassai Gábor 37-szeres véradó - olvasónk leveléből idéztünk  az előbb, ami így folytatódik: "A  személyzet száma magasabb volt és nem voltak ennyire leterhelve sem. Ami a mostani környezetet illeti, az cseppet sem  barátságos. A véradó kap egy 500 forintos étkezési jegyet, egy ásványvizet és egy nápolyit. Az egész véradás rideg, merev, orvosi beavatkozáshoz hasonlít, ami elvesztette minden vonzerejét... Édesanyám is 30-szoros véradó volt. Emlékszem gyerekkoromban mindig  mesélte, hogy milyen lelkesen mentek a kollégáival  vért adni. Gyakran hozott valami apróságot, kulcstartót (évekig hordta), tollat, labdát. Én egy nyamvadt  lapot kapok születésnapomra. Félreértés ne essék, nem az ajándékért csinálom, de valahogy régen úgy éreztem, hogy fontos dolgot cselekszem. Ez mostanra elmúlt! Az OVSZ-nek meg kellene fontolni, hogy javítanak a PR-ukon, mert ha továbbra  is a költségcsökkentést helyezik előtérbe, minden magyar véradó Ausztriába fog járni." 


Reméljük olvasónk  véleménye nem igazolódik be, és a   donorutánpótlás  is biztosított lesz.  A  véradásokat  a Magyar Vöröskereszt  1939. óta szervezi.
- A szervezést  mi végezzük, a vérvételt pedig a szakemberek a véradóállomáson, vagy a kihelyezett véradásoknál  -  mondta  Szűcsné Szigeti Hedvig megyei igazgató.  A székesfehérvári és a körzeti véradásokért   két munkatársa,  Horváth Róbertné  Ibolya  és  Kiss Tamásné, Teca dolgozik.  - Szórólapot, információkat adunk, tavaly kezdtük el az iskolai véradászervezést, amelynek a Diákvér nevet adtuk. A megyeszékhelyen több főiskola és középiskola is csatlakozott a programhoz. Az lesz ezután a fő feladatunk, hogy azokat a 18 év feletti véradókat megtartsuk, akik vállalták az első alkalmat. Versenyt is hirdetünk az iskoláknak, a legaktívabb csapat hazavihet egy vándorkupát, mindaddig őrizheti, amíg más oktatási intézményben nem lesznek aktívabbak a véradó fiatalok.
Teca és Ibolya statisztikákat mutattak, tartalmazzák a donorok számát, nemét, az alkalmat, ahányszor vér adtak. Az első év a 2008, ekkor  összesen 11736  donor jelentkezett véradásra a megyénkben.  Tavaly és tavalyelőtt  növekedett a  donorok  száma,  2009-ben 12442, míg tavaly 12559 ember feküdt le öt percre  a vérvételi ágyra. A megbecsülésük -  a díjazás nem alkalmas szó az életmentésre - egyszerű szorzás alapján sem teljes. A 12559-et beszorozzuk  az ötszáz forintot érő étkezési utalvánnyal, igen szép summa kerekedik belőle, és akkor még se a vízről, se a nápolyiról nem szóltunk.

Három életet is ment

Aki vért ad, három életet is megment.  Véradó lehet mindenki, aki betöltötte a 18. évét, de még nem múlt el 65, és  a testsúlya meghaladja az 56 kilót.  A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért.  Két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie. Minden  véradás előtt laboratóriumi és orvosi vizsgálaton esik át az önkéntes véradó.  Egyszeri alkalommal egyszerhasználatos tűvel  4,5 deciliter (egy egység)  vért vesznek le a donortól. A vér steril  vérvételi zsákba kerül. A véradás öt perc, de a teljes idő, amit a donor  eltölt a véradás helyszínén 35-40 perc lehet  vizsgálatokkal együtt. A levett vérből   vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.  A véradás után minden vért kötelezően kivizsgálnak.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!