Bécsben elfogtak egy boszniai tábornokot, akit háborús bűncselekményekkel gyanúsítanak

A bécsi repülőtéren letartóztatták a boszniai hadsereg egykori tábornokát; Jovan Divjakot az Interpol körözte háborús bűntények elkövetése miatt - közölte csütörtök este Ivica Dacic szerbiai belügyminiszter.

MTI

 Divjak elfogásának hírét megerősítette Sven Alkalaj boszniai külügyminiszter is. Az Interpol a szerbiai hatóságok kérésére adott ki elfogatóparancsot a 73 éves tábornok ellen, akit háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Azt róják a terhére, hogy köze volt a jugoszláv hadsereg egyik menetoszlopa elleni támadáshoz Szarajevóban. 
 A "Dobrovoljacka utcai bűntényként" elhíresült eset 1992 májusában történt, miután Bosznia bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv hadsereg néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették Alija Izetbegovic boszniai elnököt. Belgrádi adatok szerint 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek. Bosznia halogatta a felelősségre vonást, ezért a háborús bűnügyeket vizsgáló belgrádi ügyészség indított eljárást az ügyben.
Belgrád kérésére az Interpol körözést adott ki 19 vezető boszniai tisztségviselő, közöttük Ejup Ganic, a boszniai államelnökség volt tagja ellen. A szerb elfogatóparancs alapján Ganicot tavaly márciusban őrizetbe vették a londoni Heathrow repülőtéren, de öt hónappal később szabadlábra helyezték, s a politikus visszatért Szarajevóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!