Rózsa-ügy - Elfogták a vád szökésben lévő koronatanúját

Bolíviában elfogták az úgynevezett Rózsa-ügy egyik fontos szereplőjét, a vád koronatanúját, aki a vallomása után megszökött, és a rejtekhelyéről azt üzente, hogy erőszakkal kényszerítették ki belőle az ellenzéki politikusokat terhelő tanúvallomást - jelentette kedden a helyi sajtó.

MTI

 Ignacio Villa Vargast közép-európai idő szerint még hétfőn fogták el Santa Cruzban, rokonai házában. Szerepe az állítólagos terrorista összeesküvésben teljesen ellentmondásos. Álvaro García Linera bolíviai alelnök szerint ő jelentette föl Rózsa-Flores Eduardót és csoportját még 2008 őszén, de továbbra is velük maradt, majd a csoport erőszakos felszámolása után több személyre is rávallott, mint az állítólagos terroristák felbujtóira.
Később illegalitásba vonult, és 180 fokos fordulatot téve azt állította, hogy a nyomozók erőszakkal vették rá, hogy azt mondja, amit az ügyészség hallani akar. Még később előkerült egy videofelvétel, amelyen pénzt vett át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. Az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét vélte felismerni.
Az "Öreg" álnéven ismert Villa Vargasnak rövidesen bírósági vallomást kell tennie erről a felvételről, és arról, hogy a kormányzat fizetett ügynöke, beépített embere volt-e az ügyben, amelyből kiindulva súlyos vádak fogalmazódtak meg ellenzéki politikusokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!