Parkolás csak érvényes bérlettel - keddtől már büntetnek!

Székesfehérvár - Február 1-jén, keddtől már büntethetik azokat, akik a tavalyi, vagyis 2010-es bérlettel parkolnak a városban. Aki éves kártyát vált, az azonban jelentős kedvezményt kaphat.

Lukács Károly

A 2010-es évre szóló parkolóbérletek a hétfői nappal lejárnak. Eddig mintegy négyezer darab idei bérletet vásároltak a Városgondnokságon, tudtuk meg Márkus Tibortól, a parkolási csoport vezetőjétől, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a tavalyi bérlettel várakozókat már keddtől büntetik. Amennyiben azonban 15 napon belül rendezik a bírságot, kedvezményt kaphatnak. Ilyen esetben a zónadíj tizenháromszorosa, míg 15 napon túl annak negyvenegyszerese a befizetendő összeg.
Márkus Tibor kiemelte: a lakóknak kedvezményes bérletvásárlási lehetősége van 730 forintért. Az albérletben élők, amennyiben ideiglenesen bejelentkeznek lakhelyükre, szintén megkaphatják a lakossági bérletet.
- Számításaink szerint megéri éves bérletet váltani annak az autósnak, aki naponta egy-másfél órát parkol a belváros környékén Székesfehérváron. Ha valaki például hétköznaponként kettő órát parkol átlagosan a II. várakozási övezetben (240 hétköznappal számolva, 81.600 Ft-ot költ parkolójegyre, az éves bérlet pedig 42.000 Ft.), annak is megéri már éves kártyát váltani. Aki az I. várakozási övezetben (Szent István tér és a Magyar Király Szálló környéke) parkol ugyanennyit, az 320 forintos óránkénti díjjal számolva 153 ezer forintot is költhet el parkolójegyre éves szinten, ha napi két órát parkol. Így neki is megéri akár a teljes övezetre 68 ezer forintért a bérletet kiváltani.
A Mátyás király körútra az éves bérlet 11.500, a teljes III-as övezetre pedig, amivel a Skála parkolóban és a Zichy ligetben is lehet parkolni, 21.000 forintba kerül. Talán ez éri meg a legjobban, hiszen ennek ára nem éri el a hétköznaponkénti egy órás parkolás éves költségét sem. Ráadásul, ha valaki éves bérletet vált, nem kell minden egyes parkolásnál elrohanni az automatához jegyet váltani, illetve telefonos fizetés esetén sem kell 75 forintos tranzakciós díjat fizetni a mobilszolgáltatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!