Menzareform - Helyit a tányérba!

Csákberény - A mi menzánk címmel indított akciónap-sorozatot több civil szervezet, köztük a fehérvári Natúrháló. A helyi termékeket, tájjelegű fogásokat helyeznék az előtérbe.

Kocsis Noémi

Kerüljön több magyar termék az asztalunkra! - egyre erőteljesebb törekvése ez azoknak, akik megelégelték a külhoni élelmiszerek indokolatlan túlsúlyát, s az azokkal kapcsolatos elégtelen tájékoztatást. Egyre többen vannak, akik fittyet hányva a multik csábításának helyi piacokon vásárolnak, de legalábbis 50-130 kilométeren belül, ellenőrizhető körülmények között termelt élelmiszert keresnek a polcokon. A környéken termelt alapanyagokból készült, hagyományos ételféleségekért szállt síkra a Szövetség az Élő Tiszáért, több, hasonló célokért működő szervezetet bevonva. A fehérvári Natúrháló koordinálta a megyében az első A mi menzánk elnevezésű akciónap csatlakozóit: néhány fehérvári éttermet, a több, mint tucatnyi óvodai és iskolai menzát ellátó vállalkozást, valamint a csákberényi óvodát, ahol a nevelők szintén szívesen vesznek részt a kicsik tájételekkel való megismertetésében. Az ezévre tervezett két akciónap egyike a magyar kultúra, a másik az élelmezési világnaphoz kötődik, utóbbit majd októberben tartják, de ahogy a menzareform kezdeményezést támogató internetes közösségi oldalon többen is megfogalmazták: igencsak jó lenne, ha az év minden napjára kiterjedne az akció.

 


A csákberényi oviban pénteken gulyásleves lett volna az ebéd, de némi átszervezéssel az átkerült szerdára, így a pénteki menüt már A mi menzánkhoz csatlakozás jegyében állíthatták össze. A reszelttészta leves után a Vértesi Natúrpark felajánlása nyomán igazi szürkemarha, vagyis inkább szürkeborjú gulyás kerülhetett az aprónép tányérjába. A tetszést a falatok csendes eltüntetésén is lemérhettük, hát még mikor a főétel után a porcukorral meghintett, habkönnyű, gyümölccsel jól megrakott kukoricaprósza következett.
A mi menzánk akció kitűzött célja ismét megismertetni a közönséget a régi magyar gasztronómia büszkeségeivel. Ugyan a szervezők viszonylag rövid nevezési időt hagytak, de így is sokan kapcsolódtak be az országból, főképp a kistelepülések önálló főzőkonyhái. Fejér megyében a nevezők ma például a következőket főzték konyáikon: jókai bableves, krumplis pogácsa, kacsaraguleves, vargabéles, öreghegyi csőszpecsenye, s itt-ott azt is feltüntették, melyik közeli termelőtől származik a felhasznált tojás, hús. Folytatás tehát október 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!