Már függesztettek fel kifizestést iskolai hiányzás miatt a térségben

Székesfehérvár - Nem kap családi pótlékot szeptembertől az a szülő, akinek gyermeke 50 órát igazolatlanul hiányzik. A térségben eddig 13 esetben függesztettek fel kifizetést.

J. Mező Éva

Mint azt sokan jósolták, a törvény bevezetése az egész országban nehézségekkel jár. Szokoli Erzsébet, a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ (SzKSzAK) vezetője azt mondja, nincs ez másként körzetében sem. Vannak kiskapuk, amit az érintettek nagyon gyorsan kitapasztaltak és ki is használnak. Az azonban érezhető, hogy az anyagi ellehetetlenülés réme némileg elbizonytalanította a szülőket, ami valamennyit javít a bliccelési arányon.
A törvénymódosítás célja az volt, hogy ezzel kényszerítsék rá a gyermekeket, végezzék el az általános iskolát. A szeptemberi bevezetést követően az volt a tapasztalat, hogy egy darabig gyorsan nőtt az iskolákban az igazolatlan mulasztások száma. Az első jelzések az SzKSzAK-hoz már novemberben megérkeztek. A megkérdezett iskolák tapasztalata szerint, miután a családokhoz a  jegyzőtől megérkezett a figyelmeztetés, csökkent a lógások száma. De hogyan? Több pedagógusnak feltűnt, hogy  a szokásoktól eltérően  a figyelmeztetett gyerekek többhetes csúszással hoztak  orvosi igazolást!
December 31-ig a székesfehérvári kistérség 12 településéről  22 esetben  érkezett jelzés az SzKSzAK-hoz, hogy az iskoláztatási támogatás felfüggesztése miatt  figyelmeztetést kaptak családok. Tizenhárom esetben  9 székesfehérvári, 2 iszkaszentgyörgyi, 1-1 zámolyi és szabadbattyáni családnál    már meg is történt az 50 órás mulasztás miatt az iskoláztatási támogatás felfüggesztése. Első lépésként minden ilyen esetben védelembe kerülnek a gyerekek, és ez jelenti Szokoli Erzsébet szerint az egyik problémát: szűkreszabott ugyanis  a családgondozói keret!
Megszégyenítéssel érnek fel, különösen kistelepüléseken, ahol mindenki ismer mindenkit az ilyenkor lezajló bevásárlások. A visszatartott pénzzel  a  gondozó ugyanis  elindul a boltba vásárolni a családtagokkal. Képzeljük el: a családtag belerakja a kosárba az árut, a gondozó fizet. Valójában ez a kínos helyzet  is része a szülői felelősség kikényszerítésének. Persze van, aki nagyvonalúan oldja meg a dolgot. Szokoli Erzsébet meséli munkatársai tapasztalatát: vannak olyan  családok, akik egyszerűen  leadják a listát a gyermekjóléti szolgálatnak, és a családgondozók mint     árubeszerzők, házhoz szállítják az árut.  Olyan is akad, aki spórkasszának használja az intézkedést. Nem jár el a bevásárlásokra, a számlán gyűjti a pénzt. Már most bejelentette: a végén kéri egyben, majd akkor a nagyobb összeget költi el.  Ez gondolatnak nem rossz - mondja a szakember, csak éppen nem kivitelezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!