Cozma-ügy: Helyszíni tárgyaláson vallana a harmadrendű vádlott

Helyszíni tárgyalás tartását kérte a Cozma-ügy szerdai tárgyalásán az emberöléssel vádoltak közül Sztojka Iván harmadrendű vádlott, a Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsától. Közölte, hogy ott vallomást kíván tenni; a váratlan vádlotti indítványról később dönt a bírósági tanács.

MTI

Szerdán hallgatta meg a bíróság azt a tanút, akinek mentős szakképzettsége van és elsőként igyekezett Marian Cozmát újra éleszteni. Vallomása szerint a földön fekvő sportoló még élt, amikor fölé hajolt, a szemét is kinyitotta, de szólni már nem tudott, majd leállt a pulzusa és a légzése is. Megkezdte a sportoló újraélesztését, s csak eközben vette észre a vérző sebet a mellén - mondta a bíróságon a tanú. Megjegyezte, hogy Cozmának - akit látásból ismert - nem artériás, hanem vénás vérzése volt.
A tanú elmondása szerint küzdöttek Cozma életéért, miközben a mentők is megérkeztek. Beszélt arról is, hogy a Patrióta lokál lépcsőjén Marian Cozma után egy "nagy darab" férfi futott fölfelé; a rendőrségen elé tárt fotókon benne Raffael Sándor elsőrendű vádlottat ismerte fel. 
 Egy másik tanú arról vallott, hogy látta a lokál emeleti ablakából, amikor az utcán Zarko Sesum szerb kézilabdás lökdösni-tolni kezdte Cozmát, hogy menjenek el a helyszínről, ám a román sportoló hajlottan, kissé görnyedten visszament az ajtón kilépő férfiak csoportja elé.
Amikor leért az utcára, már csak azt látta, hogy Marian Cozma élettelenül fekszik a földön, mellette Ilyés Ferenc kézilabdás társa sír, Markó Vujin pedig a kezeibe temeti az arcát - vallotta a tanú.
Az NNG5-ös számú védett tanú szerint a mozdulatlanul fekvő Cozmát a támadói közül néhányan még "brutálisan fejbe is rúgták". A tanú arra is felfigyelt, hogy egy férfit többen is kergetnek, aki után szurkáló mozdulatokat tesznek, a menekülő pedig időnként visszafelé rúg. (A vádirat és az eddigi bírósági eljárás adatai szerint Cozma meggyilkolása után több cigány férfi is kergette az utcán Uros Vilovskit, az MKB Veszprém kézilabdázóját, szerb válogatottat, ám a sportoló el tudott menekülni az üldözői elől, sőt kis idő elteltével visszatért a helyszínre és ő támogatta be a veszprémi kórházba a vesén szúrt és életveszélyben lévő klubtársát, Ivan Pesicet.)
Egy újabb tanú szerint a Patrióta diszkóhelyiségébe beözönlő cigány férfiak úgy viselkedtek, hogy "itt most ők ám a Janik", s pillanatok alatt verekedést is kezdeményeztek. A következő tanú is azt mondta el, hogy az említett férfiak megjelentése agresszív volt, közülük többen is ütötték-rúgták Cozmát, széket dobáltak, egy pezsgős üveget pedig éppen az ő asztalukról kapott le egy férfi, hogy azzal verekedjen.
A tárgyalás szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!