Ombudsmani kifogások a baracskai börtönviszonyokról

FMH - Szabó Máté ombudsman helyszíni vizsgálata után a baracskai börtönben tapasztalt problémákra tett megoldási javaslatokat, amelyek teljesítéséről tájékoztatást kapott az illetékesekről.

MTI

A belügyminiszter és a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is szakmai egyetértéséről biztosította, valamint az elrendelt intézkedésekről tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant, aki helyszíni vizsgálata után javaslatokat küldött a baracskai börtönben tapasztalt problémák megoldására - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint a folyamatos felújítások miatt a zárkákban nagy volt a zsúfoltság, a fogvatartottakat háromemeletes ágyakon kellett elhelyezni, ami felvetette az embertelen, megalázó bánásmód lehetőségét - állapította meg Szabó Máté. A biztos kifogásolta azt is, hogy nem rendelkezett jogszabály olyan alkalmatosságról, amelyen az elítélt száríthatná a kimosott ruháját, ezért a cellában kellett teregetnie - ez az emberi méltóságot és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot sérti.
Az ombudsman a személyzet és a fogvatartottak biztonságát látta veszélyben azzal, hogy csak egyetlen csomagvizsgáló berendezés működött a baracskai intézményben. Szükségesnek tartotta, hogy megkeressék az elítéltek munkáltatásának újabb lehetőségeit, felújítsák a kondicionálótermeket, lehetővé tegyék, hogy a beszélőhelyiségekben mások ne hallják az ügyvéd és az ügyfele beszélgetését.
A biztos több pszichológus alkalmazását, az üres szakorvosi státuszok mielőbbi betöltését, valamint a fogorvos rendelési idejének növelését is szükségesnek ítélte meg. Mindezek miatt a belügyminiszternek és az országos büntetés-végrehajtás vezetőjének javasolta, hogy saját hatáskörükben tegyék meg a szükséges intézkedéseket. 

A miniszter válaszából kiderült, hogy elrendelte a büntetés-végrehajtás rendszerének teljes körű áttekintését, a lehetséges fejlesztések felmérését, az egyes intézetek állománytáblájának felülvizsgálatát, és azt, hogy a pszichológusi és orvos státuszokat a szükségletekhez igazítsák. A közigazgatási és igazságügyi miniszter módosította az ombudsman javaslatában is kifogásolt miniszteri rendeletet, amely meghatározza a zárkák berendezési és felszerelési tárgyait. A módosítással lehetővé vált, hogy a zárkákban az eddigieken kívül egyéb tárgyak - például ruhaszárító - is elhelyezhető legyen.     
A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint is szükség van a baracskai intézet beléptetési rendszerének, ügyvédi beszélőjének és kondicionálótermeinek átépítésére, felújítására, de mindez anyagi fedezet függvénye. Egyetértett újabb csomagvizsgáló berendezés rendszerbe állításával is, ezt 2011-re tervezik. A parancsnok egyúttal tájékoztatta a biztost, hogy Baracskán az egyik fogvatartotti épület felújítása befejeződött, így a zsúfoltság és a háromemeletes ágyak használata megszűnt - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!