Fűtés nélkül kezdődhet az új év?

Székesfehérvár - Ha legalább 300 lakó nem írja alá a 330-ból a tíz évre szóló fűtési szerződést, úgy december 31-el fűtés nélkül maradhat az egész Vásárhelyi lakótelep, legalábbis ez áll a szolgáltató levelében.

Házi Péter

A Stoppping Hungária Kft. ügyvezetője, Kucsera Róbert levélben tájékoztatta a Vásárhelyi úti lakótelep lakóit, hogy  a fűtést szolgáltató cégnek új tulajdonosa van, s nyomatékosan felhívta a fogyasztók figyelmét: ha a 330 tulajdonos közül legalább 300 nem írja alá (és nem küldi vissza) a  szolgáltatási szerződést december 31-ig, akkor annak hiányában kénytelenek a lakások hőellátását december 31-ével beszüntetni.
- A cégnek a lakók már tízmillió forinttal tartoznak,  csőd közeli állapotba került, mely áthidalásához külső tőke bevonása szükséges, ám a cég új tulajdonosa ezt csak akkor hajlandó megtenni, ha legalább 300 lakó aláírja (a 330-ból) a szerződést - mondta lapunk kérdésére az ügyvezetői feladatokat ideiglenesen még ellátó Kucsera Róbert, aki kérdésünkre, hogy ki az új tulajdonos, annyit mondott, az nem kívánja egyelőre felfedni kilétét, éppen annak érdekében, hogy elkerülje azt a hadjáratot, ami a korábbi tulajdonost érte. Az ügyvezető szerint a rendesen fizető lakók közül többen is megkeresték őt, függessze ki a nem fizetők nevét és tartozásának mértékét, hogy azt mindenki láthassa, ám ezt a cég  a személyiségi jogok miatt nem teheti meg.


Csárádi László, a lakótelep 15-ös és 21-es épületének közös képviselője  a napokban tájékoztatta a lakókat a kialakult helyzetről. Kérdésünkre elmondta, az egyedi fűtés sem megoldás, mert például ha mindenki elektromos fűtésre térne át, azt a rendszer nem bírná.
A székesfehérvári önkormányzat információnk szerint nemrég egy olyan ajánlatot tett a szolgáltatónak, miszerint egy éves időtartamra  saját cége útján a kazánokat átvenné üzemeltetésre ellenérték fejében úgy, hogy az önkormányzat mindössze a költségeinek megfelelő összeget tartaná vissza, az afölötti befizetéseket pedig havonta tételes elszámolás alapján hiánytalanul átadná a Stopping Hungária Kft-nek. Számításaik szerint ez a megoldás, ha csak az alapdíjakat vesszük figyelembe, akkor is minden hónapban  egymillió forint feletti bevételt jelentene a kazánokat tulajdonló cégnek. Ez idő alatt  kiderülhetne, hogy javul-e a fizetési hajlandóság, ha új az üzemeltető. 
Kucsera Róbert szerint   az ajánlat alapján az egy év leteltével az önkormányzat úgy is dönthetne, mégsem veszi meg a kazánházat, ezzel kézenfogva kísérnék a cégét a szakadék szélére, hiszen ennyi idő alatt felépíthető akár egy alternatív kazánház is. A város jegyzője, Bóka Viktor lapunknak elmondta, az önkormányzat  továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása érdekében, azonban ezen kísérletei eddig rendre megakadtak a kazán tulajdonosának ellenállásán.
Eddig egyébként nagyjából harmincan írták alá a tíz évre szóló fűtési szerződést, így nincs sok esély arra, hogy összejön a 300 aláírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!