Cozma-ügy - Egyik tanú sem látta a Patrióta lokál előtti verekedést

A Cozma-ügy hétfői tárgyalásán hét olyan védett tanút hallgatott meg a Veszprém Megyei Bíróság, akik közül egyik sem látta a Patrióta lokál előtti verekedést és Marian Cozma leszúrását.

MTI

A tanúk kivétel nélkül csak a Patrióta lokál alagsori diszkójában történtekről tudtak beszámolni, ugyanis mind a heten egybehangzóan azt állították, hogy amikor fölértek az utcára, ott már csak azt látták, hogy a mentők próbálták újraéleszteni Marian Cozmát. 
 Az NN6-os jelzésű védett tanú (egy fiatal nő) elmondta: Marian Cozma mellett táncolt a diszkóban, amikor "három kopasz roma férfi tűnt fel", s az egyik minden előzmény nélkül ököllel hátulról megütötte a békés, mit sem sejtő Cozmát. Az NN19-es jelzésű védett tanú (szintén egy fiatal nő) ugyancsak azt vallotta, hogy alacsony, kopasz kigyúrt férfiak támadtak Cozmára a diszkóban, a kézilabdázó pedig csak védekezett. 
 Az NN10-es jelzésű tanú (egy fiatal férfi) elmondta: Marian Cozma pohárral a kezében ment el mellette, de meglökték, és egy kevéske ital rálöttyent a ruhájára. A sportoló "nem győzött elnézést kérni", holott nem is ő volt hibás, s kézfogással váltak el - mondta el a tanú.
Az NN5-ös jelzésű tanú (fiatal nő) akkor járt először a Patrióta lokálban, barátnőjén kívül senkit sem ismert ott (a kézilabdázókat sem), s egyszer csak arra lett figyelmes, hogy "több kisportolt, alacsony termetű roma férfi érkezett a diszkóba, akiktől tartani lehetett", és igyekeztek elkerülni őket - vallotta. Elmondta: nem sokkal ezután arra lett figyelmes, hogy valaki széket emelt a fejek fölé, és poharak, sörösüvegek csapódtak a földhöz, majd hirtelen kiürült a táncplacc.
Az NNG1-es jelzésű védett tanú (fiatal nő) szintén úgy vallott, hogy "egyre több kopasz roma érkezett a diszkóba", egyikük meg is fogdosta, erre ő arrábbment, és a kézilabdázó Iváncsik testvérek mellé állt. Ott látta még a veszprémi kézilabdázók közül Zarko Sesumot, Ivan Pesicet és Marian Cozmát is - mondta, hozzátéve: egyszer csak Zarko Sesum nekiesett, mert meglökték, s pillanatok alatt verekedés alakult ki. Cozma, Sesum és Pesic védekezett, "egy kigyúrt, fehér pólós cigány férfi pedig azt kiabálta: kinyírlak". Egy széket is felemelt, és azzal ütött Cozmáék irányába, de poharak, üvegek is röpködtek a teremben - vallotta a tanú.
Az NNR2-es jelzésű tanú (vékony, fiatal férfi) arról vallott, hogy őt "egy zömök cigány minden ok nélkül háromszor pofon vágta a diszkóban". A tanú a bántalmazójában Pál Gábor negyedrendű vádlottat ismerte fel, aki szerinte székkel is ütött egy földön fekvő embert.
Az NNG2-es tanú (fiatal nő) arra emlékezett, hogy látta Marian Cozmát elesni a diszkóban, és vérzett a szája. A kézilabdázót a társai felrántották a földről, és menekültek fölfelé - mondta a védett tanú. Azt látta még - vallotta -, hogy "egy székkel támadó roma férfi arcára olyan düh ült ki", hogy az félelmetes, ijesztő volt.
Az NNBM4-es tanú (erős testalkatú, fiatal férfi) szerint minden előzmény nélkül, hirtelen robbant ki a verekedés a diszkóban, majd mire felért az utcára, ott már mentőket látott, és egy ismerősétől tudta meg, hogy Marian Cozmát leszúrták.
A bíró felolvasta a tanúnak a nyomozás során tett vallomását, amely szerint egy felhergelt, kopasz férfit látott bokszolóállásban a diszkóban, aki azt kiabálta: "na, mi van köcsögök". Erre egy társa odaszólt neki, hogy "jól van, na, ennyi volt" - áll a rendőrségi vallomásában. Az NNBM4-es tanú a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy "erre ma már nem emlékszik".
A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. 
 Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!