A cél: feltárni az üres állásokat!

Székesfehérvár - Szolgáltatóbb jellegű munkaügyi szervezetet szeretne kialakítani Pákozdi Szabolcs, a regionális munkaügyi központ közelmúltban kinevezett főigazgatója.

Tribolt Lajos

- Jelenleg milyen a munkaügyi helyzet a régióban?
- A munkanélküliségi mutató 10,8 százalékos, ami 54 ezer regisztrált munkanélkülit jelent. A legjobb helyzetben Komárom-Esztergom megye van, ahol 9,2 százalékos a munkanélküliség. A válság után ebben a megyében indult be legelőbb a gazdaság, különösen a komáromi, esztergomi és tatabányai ipari parkokban. Veszprém megye 0,2 százalékkal megelőzi Fejért, ami annak köszönhető, hogy a szezonális hatás még érződött a Balaton térségében. Decemberre valószínűleg fordul a helyzet. A régió egyébként lényegesen jobb, több mint két százalékos előnyben van az országos helyzethez képest.

- Változások lesznek a közfoglalkoztatásban. Mi ezeknek a lényege?
- Januártól nemzeti közfoglalkoztatási program indul, megszűnik a közcélú és a közhasznú foglalkoztatás és a hagyományos központi közmunkaprogram. Helyettük négy új program indul. Az első a rövid időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatás. Ebben csak azok vehetnek részt, akik bérpótló juttatásra jogosultak. Napi négyórás foglalkoztatásról van szó, a cél az, hogy minél többen dolgozzanak. A másik program az önkormányzati hosszabb idejű közfoglalkoztatás. Ebben napi 6-8 órát dolgozhatnak, maximum 12 hónapig. Közfeladatra lehet így munkanélkülieket alkalmazni, például pedagógiai asszisztensnek, óvodai kisegítőnek. A harmadik formában vállalkozások alkalmazhatnak munkanélkülieket, ha foglalkoztatás bővítéséhez kérik a támogatást, amely 8 hónapra adható és további négy hónap foglalkoztatást kell vállalni. Ez a kis- és középvállalkozásoknak kínál lehetőséget és megfelel annak a törekvésnek, hogy minél több embert az elsődleges munkaerőpiacra vigyünk vissza. A negyedik program az országos közfoglalkoztatás, ennek keretében például belvízvédelmi munkákat lehet végeztetni. A lényeg minden programnál, hogy értékteremtéshez kössék a foglalkoztatást. Pályázni egyébként a kirendeltségeknél lehet.

- A múltkor egy tájékoztatón azt említette, hogy fontosnak tartja a munkaerőközvetítés fejlesztését...
- Tovább kell javítanunk a kapcsolatokat a munkáltatókkal, hogy feltárhassuk az üres munkahelyeket. Ezért erre a területre létszámot csoportosítunk át. A munkaügyi szervezet ma a munkaerőpiac 30-40 százalékát fedi le, ezt szeretném egy év alatt 10-15 százalékkal emelni. Az a cél, hogy a munkáltatók hozzánk forduljanak munkaerőért. A válság következtében ugyanis nyelveket beszélők, jó szakmunkások is vannak munkanélkül.

- Részmunkaidős és tb-munkás foglalkoztatásban nem állunk jól európai szinten...
- Szeretnénk e téren is előrelépni. Jó lenne, ha a foglalkoztatók ráébrednének, hogy például a távmunkával rezsit, utazási költséget spórolhatnak meg. A nagyvárosoktól távol élők pedig munkához juthatnának. Egyébként a képzéseinket jobban kell a cégek igényeihez igazítanunk, az év végén el kell jutnunk az iskolákba, hogy segítsük a pályaválasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!