Nagyi kedvenc sütije - küldjön receptet!

Székesfehérvár - Kedden délelőtt hozta a postás az idei Nagyi kedvenc karácsonyi sütije versenyre az első receptet. Nem nyitottuk ki a borítékot, egyelőre titok a tartalma, de valószínűleg gyümölcsös finomság lapul benne!

Kovalcsik Katalin

Az idei nagyik sütiversenyére gyümölcsös finomságokat várunk a benevező nagymamáktól. A recepteket december 7-ig lehet elküldeni a szerkesztőségünk címére  - 8000,  Székesfehérvár, Ady Endre utca 15. -, valamint a gyerekrajzokat is  ide kérjük postázni. A nagyik süteményversenye  már a  sokadik a sorban, hosszú évekig A Szabadművelődés Háza adott otthon a találkozónak, tavaly volt az első alkalom, hogy a Fejér Megyei Hírlap  egyedül vállalta fel a szervezést.  A  döntőbe jutottak, a helyezettek az idei ajándékok mellé átvehetik a Pannon Lapok Társasága gondozásában  hamarosan  megjelenő Desszertek könyvét, amely  négymegyés finomságokat közvetít. 


A tavalyi versengésben több díjat adott át a zsűri - a támogatók jóvoltából -, ami valószínűleg az idén sem lesz másként. A nem díjazott, de beküldött és megsütött édességek közt volt a  székesfehérvári Egri Gergelyné  mandula szelete, amelyet gesztenye  krémmel töltött. Kell hozzá 25 deka margarin, 30 deka porcukor, hat egész tojás,  egy vaníliás cukor, 31 deka liszt, fél csomag szalakáli kevés tejbe áztatva.  A margarint a porcukorral és a hat tojás sárgájával habosra keverjük, hozzádjuk a lisztet, a hat tojás felvert fehérjét, és az egészet könnyedén összekeverjük. A tésztánkat három egyenlő részre osztjuk. Az egyik rész sárgán marad, a másikba teszünk    egy kanál kakaóport, ez lesz  sütemény barna alkotóeleme. A harmadik részhez hozzávegyítünk egy mandula aromát. A három lapot egyenként kisütjük.
A  krémhez  szükséges 25 deka gesztenyemassza,  10 deka vaj, 10 deka porcukor, ezeket kikeverjük.  Két deci tejet két kanál vanília pudinggal felfőzünk,  a kész pudinghoz adunk még 25 deka gesztenyemasszát.  Ehhez vegyítjük hozzá a vajas masszát és az  így kapott krémmel töltjük a lapokat. A legalsó lap legyen a barna,  erre tegyük az aromás, a zöld tésztát, majd a tetejére a sárgát.  Minden réteget megkenünk a krémmel.
 A tavalyi versenyen egy helyiség hosszú asztalait töltötték meg a nagymamák által megsütött finomságok.  Harminc receptet küldő nagyi jutott a döntőbe a harminc gyermek mellett, akik kedves, érdekes rajzokon örökítették meg  a nagymama konyhai működését, valamint a saját nyalakodásukat, amint kis kuktaként  lábatlankodtak a konyhában.

Mi történik a nagymama konyhájában?

Az idei versenyre is szeretnénk meghívni az unokákat. Nem csupán azért, hogy legyenek, akik  elmajszolják  a nagymamák süteményeit, hanem  azért,  hogy előtte elküldjék alkotásaikat. A rajzokon  szeretnénk viszontlátni a mama konyhájában történteket,  a sütést, az unoka közreműködését. Az aprónépre meglepetés vár, ahogy tavaly is tette, megérkezik a Mikulás, és valószínűleg nem üres zsákkal toppan be. A rajzokat  is megszemléli a zsűri, meglátjuk, kié lesz a legszebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!