Vargha Tamás az elnök

A megyei közgyűlés pénteki, alakuló ülésén Vargha Tamást (Fidesz -KDNP) választották elnökké. Külsősként főállású alelnökké választották Törő Gábort, társadalmi alelnökké Pleizer Lajos (Fidesz-KDNP) képviselőt. Az új elnök szerint át kell világítani az önkormányzat gazdasági helyzetét, meg kell várni a kormányzat intézkedéseit és utánna lehet megtervezni a szükséges teendőket, az elvégzendő feladatokat.

Tribolt Lajos

A 21 tagú megyei közgyűlésben 13 képvielőt ad a Fidesz-KDNP, 4-et az MSZP, 3 képviselője van a Jobbiknak és egy főt ad A Fejér Megye Településeiért  Egyesület.

Törő Gábor mellett a másik alelnök Pleizer Lajos (Fidesz-KDNP) lesz, aki társadalmi megbizatásként látja el feladatát. Az elnök fizetése bruttó 700 ezer, a főállású alelnöké 600 ezer forint lesz. A társadalmi megbizatású alelnök tiszteletdíja 224 900 forint. Ezek az összegk megegyeznek a korábbi ciklus összegivel. A három tisztségviselő bejelentette, hogy nem tartanak igényt költségtérítésre. A közgyűlés után Vargha Tamás elnököt kérdeztük:
- A megyei önkormányzat nincs könnyű gazdasági helyzetben. Mennyire tudott belelátni a gazdálkodásba?
- Kellő mélységig még nyilvánvalóan nem tudtam áttekinteni a helyzetet, hiszen csak vasárnap óta vagyunk megválasztott képviselők. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy minden megye, minden önkormányzat nehéz helyzetben van. Nem csak a válság miatt, hanem a korábbi kormány megszorításai miatt. Gyakorlatilag az elmúlt nyolc évben az önkormányzati finanszírozás állandóan csökkent, az intézményi normatívák egyre kisebbek lettek. Nem véletlen, hogy az előző elnök, Balogh Ibolya az alkotmánybírósághoz fordult annak idején. Ugyanis ha az állam feladatot ró egy önkormányzatra, akkor az ahhoz szükség forrást is biztosítania kellene. Itt most az a teendőnk, hogy a pénzügyi helyzetet kellő mélységében áttekintsük, feltárjuk a működésben rejlő anyagi lehetőségeket. Meg kell várni persze, hogy a kormányzat milyen döntéseket hoz, például átveszik-e a kórházak üzemeltetését. Majd a kialakult helyzethez kell a működésünket igazítani.

- A megyeházával szemben van két szép épület, a megyei levéltár. Belül azonban még nincsenek készen. Nyilván folytatni kellene a beruházást?

- Azt gondolom, hogy az lenne a legrosszabb, ha az épület így maradna félig elkészülve. Tudjuk, hogy a használaton kívüli ház állapota gyorsabban romlik, mint a lakotté. Ha rövid távon terhet is jelent, hoszú távon mindenképpen a működés biztosítja a legjobb állagmegóvást. Persze ehhez is pénz kellene, a forrást kell megtalálnunk minél előbb.

- A szociális intézmények is rossz állapotban vannak...

- Sajnos a szociális és gyermekvédelmi intézmények nem csak a megyében, de országosan is nehéz helyzetben vannak. Annyira, hogy a legkisebb segítség is óriási előrelépést jelentene nekik. Komoly kihívásnak, megoldandó feladatnak tartom a helyzetük javítását. Annál is inkább, hiszen jó struktúrában működő, jól vezetett intézményekről van szó. Az tehát a cél, hogy ezek az intézményeink megszerezhessék azokat a pályázati pénzeket, amellyel változtatni lehet a mai állapotokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!