Őszinte zene - megjelent a Szivárvány zenekar legújabb CD-je

FMH - Eldobott kő. Ez a címe a tordasi Szivárvány zenekar legújabb CD-jének. S hogy mitől figyelemre méltó az eset? Attól, hogy a zenekar tagjaira szörnyű keresztet feszített a sors. A halmozottan sérült zenészek azonban mit sem törődnek vele.

J. Mező Éva

 


A szabadidő hasznos eltöltésére, rehabilitációs céllal alakította a Szivárvány zenekart Provoda József Jodes. Ez utóbbi titulust nyomatékosan kérte, írjam a nevéhez, erről ismeri meg a művészvilág. Évtizedeken keresztül dobolt, énekelt ugyanis, majd amikor tizenkét évvel ezelőtt a fogyatékosok otthonába hívták Tordasra, az ajánlatban meglátta a lehetőséget. Furcsa fintorát mutatta ezeknek az embereknek a sors. Kitörési pont lehet életükbe, ha megismerkednek a zene világával - gondolta, és valóban így lett. Tudta, hogy hagyományos úton nem közelíthetőek meg a sérült emberek. Mindenekelőtt a hangjegyek zűrös világában kellett neki rendet tennie, ezért kifejlesztette a színkotta olvasást. Ennek lényege, hogy színekhez kötötte a hangokat, egész akkordrendszert dolgozott ki, egyedi módszerével szakmai versenyt is nyert. Később megismerkedett Barenstein asszonnyal Hollandiában, akinek szintén volt egy hasonló kottaolvasási rendszere, illetve egyik kollégája, Vass Árpád jelelési rendszerével. Hármójuk rendszerből áll most össze az a különleges kotta, amit a dalok megtanulásához használnak: a szóló részekhez, az akkordokhoz, a basszushoz. Kapaszkodó a hangok világában.

 

 


- Nehezen indult a zenekar szervezése – eleveníti fel a zenekar vezetője a kezdeti időket. - Nehéz a sérült embereket bármi új dolgokra rávenni. Az intézetben egy szüreti mulatságon léptünk fel először, két dal volt a repertoárunkban. Hallva azonban a tapsot, megérezve a sikert, egyre többen bátorodtak fel, és jelentkeztek a zenekarba. A nagy kiugrásunk nyolc éve történt, amikor beneveztünk egy holland dalversenyre, és az első komoly megmérettetésünkön huszonnégy nemzet zenészei között a másodikak lettünk. Ez indított el bennünket a nemzetközi fesztiválok irányába. Németország, Portugália - rangját mutatja, hogy a portugál televízió élőben közvetítette a fesztivált -, majd Franciaország következett. Hazai sztárok is írtak már nekünk dalokat, és megszületett két CD-nk. Emellett számos hazai bemutatkozáson vagyunk túl.

Lakatos Géza és Sárfi Mária ének, Négyessy Tamás és Dick Edina szintetizátor, Kövesdi Zoltán basszusgitár. Értelmi fogyatékosok, mozgássérültek, szívből jövően zenélnek. Őket egészítik ki a zenekarban felkészítőik: Vass Árpád gitár, valamint a zenekarvezető és alapító Provoda József Jodes dob. Kövesdi Zoltán húsz éves volt, amikor az együttesbe került. Egy teljesen bezárt világban élt. Életében addig háromszor kirándult. S hogy repülőre üljön? Külföldre utazzon? Hogy megismerkedjen rá kíváncsi, kedves emberekkel? A zenélés nélkül erre esélye nem volt. A Szivárvány együttesben azonban kinyílt előtte, és társai előtt is a világ.  Provoda József Jades azt mondja, a sérült emberek végtelenül őszinték. Őszinték gondolataikban, és érzéseikben. Zenéjükben a megfoghatatlanul ránk telepedő megtisztulást ez adja: sugárzó beleérző képességük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!