Megcsúszott a partfal Kulcsnál

Székesfehérvár - Elmozdult a partfal több helyen, 2-2,5 méter mélységben Kulcsnál, egy akácokkal sűrűn benőtt terület pedig 4 méternyit süllyedt le; az érintett területen három ingatlan "biztosan életveszélyes" - közölte a terület országgyűlési képviselőjének kabinetje pénteken az MTI-vel.

MTI

L. Simon László (Fidesz-KDNP) kabinetjének közleménye szerint a képviselő és a település vezetői szakértővel is megvizsgáltatták az omlást. A szakember úgy nyilatkozott, hogy a helyreállítás 100-400 millió forintba kerülhet.

A problémáról a képviselő tájékoztatta a belügyminisztert.

Az érintett területen főként hétvégi házak vannak, de az utóbbi években több családi ház is épült a löszpartra. 

A partfal csúszása már a nyáron megkezdődött, de nagy erővel a múlt héten indult meg. A balesetveszély miatt lezárták a Duna-partra vezető betonlépcsőt, egy ingatlanból pedig ki kell költözniük a tulajdonosoknak.
(MTI)

A rengeteg eső, az eltömített források, az évtizedek óta megoldatlan csapadékvíz-elvezetés is oka annak, hogy megcsúszott a löszpart Kulcson - mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak a polgármester, Kiss Csaba. 

- Utánanéztünk, és az elmúlt években már kizárólag statikai engedély birtokában adott ki az önkormányzat építési engedélyt - mondja a település polgármestere.

- Több oka is lehet a mostani helyzetnek. Egyrészt az évtizedek óta megoldatlan vízelvezetés. Az itt élők gyakran betontámfalakkal zárták el a hegyből lefolyó források természetes útját. Nem elég, hogy az idén rengeteg csapadék hullott, de a Duna vízállása is tartósan magas volt tavasszal, ami szintén megakadályozta a csapadékvíz kijutását a löszpartból. Az sem tisztázott, ki hova vezeti a szennyvizét a környéken - figyelmeztetett Kiss Csaba.

További részletek itt, a dh-online.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!