A pénzszerzés lehet a cél Papp István elrablásával

FMH - A szudáni szálláshelyéről október 7-én elrabolt Papp István túszejtői nehéz helyzetbe hozták a magyar külügyet. Az elrablás körülményeit ismerjük, azon kívül csak találgatni lehet - ez a véleménye az esetről Mózes Miklós védelem- és biztonságpolitikai szakértőnek.

Tihanyi Tamás

Szerinte a legvalószínűbb változat az, hogy a szudáni elnök, Omar al-Basír pártjának egyik magas rangú tisztviselője által szervezett piramisjátékban óriási összeget veszített egy egész térség, a többi között az el-Fáser központú Dárfúr tartomány is. A vesztesek között sokan a hadseregben teljesítenek szolgálatot, és most jöttek rá, hogy becsapták őket. A kormányt és a hadsereg felső vezetőit felelőssé téve követelik vissza befektetett pénzüket, amire reményük sincs, mivel a játékot szervező hivatalnok eltűnt.
 
A magyar elrablásának célja a pénzszerzés - szögezte le Mózes.  - Az ügynek tehát sem politikai, sem vallási vonzata nincs. Egyetértek azokkal, akik szerint Papp Istvánt katonák rabolták el. Több jel is utal erre. A végrehajtók pontos ismeretekkel rendelkeztek Papp szálláshelyéről, és magáról a missziós csoportról. Bár Szudánban mindennaposak az emberrablások, ilyen akció végrehajtása képzett embereket feltételez. A leglényegesebb momentum az, hogy a rablást követő harmadik napon a túszejtők felvették a kapcsolatot egy rádióállomással.
- A katonák racionálisan gondolkoznak, még Szudánban is. Nekik az az érdekük, hogy túszukat épen és egészségesen, persze megfelelő váltságdíj fejében szabadon engedjék. Minden másnak nincs értelme. Minden bizonnyal ezért vették fel a kapcsolatot a Dabanga rádióval, és hagyták beszélni a túszt. Arra számítanak, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének szudáni válságkezelő központja közbelép és a zsebébe nyúl. Mint már annyiszor. Alkudozásra lehet számítani, amelynek eredményeképp Papp hitem szerint hazatér.
 
Szudánba utazott négy magyar terrorelhárító: Mózes szerint ennek nem sok értelme van, mert a szudániak közül nincs kivel érdemben tárgyalni. Az ismét polgárháborúba sodródott országban az állam nem ura a helyzetnek.
- A kormány tehetetlen, a közigazgatás nem működik. A közel 130 ezer főt számláló hadsereg és a rendőrség vezetőitől sem várható érdemi segítség az érintettség okán. Marad a rádió szerkesztősége, és az ENSZ szudáni válságkezelő központja. Ahol egyébként az ilyen esetekre szakosodott tárgyaló emberek is dolgoznak. Velük viszont nem terrorelhárítóknak kellene konzultálniuk, túszmentő akcióról szó sem lehet. Itt nem lehet eljátszani Rambót. A keresés-kutatás muzulmánok és törzsi vallásúak lakta nagy kiterjedésű ismeretlen terepen európai számára semmilyen eredményt nem hoz. Fennáll a veszélye még annak is, hogy a terrorelhárítók is csapdába esnek. Marad a türelem és a bölcs magatartás, amiből Papp Istvánnak bőven van.

Lázadók rabolhatták el?

A szudáni hadseregből kivált, és egy észak-dárfúri zendülővezérhez, Szulejmán (Minni) Minnávihoz átállt csoport rabolhatta el a baracskai békefenntartót, Papp Istvánt - legalábbis ezt állítja a hvg.hu szudáni forrásokra hivatkozva.

A hvg cikkét itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!