Tátrai és Császy előzetes letartóztatását kérték a Sukoró-ügy miatt (frissítve 17.12)

A birtokában lévő iratok alapján Budai Gyula azt vélelmezi, hogy Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatójának és Császy Zsoltnak, az MNV volt értékesítési igazgatójának gyanúsítotti kihallgatása csak a jéghegy csúcsa. Közben az ügyészség a két gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte.

MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte a sukorói földcsere miatt őrizetbe vett Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója előzetes letartóztatását - közölte Keresztes Imre főügyész szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint az előzetes letartóztatás kérdésében a nyomozási bíró csütörtökön fog dönteni.

Budai: tovább bővülhet a gyanúsítotti kör


Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, itt az ideje, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfők színt valljanak Sukoró-ügyben.  Budai Gyula szerint a gyanúsítottak köre tovább bővülhet a Tátrai Miklós és Császy Zsolt felett elhelyezkedő, illetve nekik utasítást adó politikai elitből, "akár volt miniszterelnökökből, akár volt kormánytagokból".
A miniszterelnöki megbízott az Országházban azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy Tátrai Miklós és Császy Zsolt felsőbb utasítás hiányában, "saját szakállára" hozta volna meg a döntéseket a sukorói telekcsere ügyében, valamint azt is, hogy az "ingatlanpanama" ne politikai utasításra történt volna.
Kedden megdőlt az, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon eddig mondott, ők ugyanis azt állították, hogy Sukoró ügyében minden rendben volt; Tátrai Miklós és Császy Zsolt őrizetbe vétele és gyanúsítotti meghallgatása azonban azt igazolja, hogy a sukorói telekcserét illetően semmi nem volt rendben - vélekedett Budai Gyula, hozzátéve, szerinte itt az ideje, hogy végre Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon színt valljon Sukoróval kapcsolatban, és elmondja, milyen konkrét utasítást adott az ügyben, amelynek a végeredménye mintegy másfél milliárd forintos állami kár.
A miniszterelnöki megbízott feltételezése szerint azért vették őrizetbe Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, mert az ügyészség kezdeményezni fogja előzetes letartóztatásukat. Úgy véli, ez üzenet annak a politikai elitnek, amely az elmúlt nyolc évben "gátlástalanul szétlopta" az állami vagyont.
Arra a kérdésre, hogy szerinte az értékbecslők meggyanúsítása is megtörténhet-e, Budai Gyula úgy válaszolt: az értékbecslést illetően mindenképpen Császy Zsolt felelőssége határozható meg, azt viszont nem tudja elképzelni, hogy Császi önhatalmúlag hozta volna meg a döntést.
Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot kedden vették őrizetbe. Az MNV volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügy kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják, a volt értékesítési igazgatót pedig bűnsegédlettel.
A Központi Nyomozó Főügyészség keddi tájékoztatása szerint T. Miklós és Cs. Zsolt egyaránt panaszt jelentett be az őrizetbe vételi és a házkutatási határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen. T. Miklós vallomást tett, míg Cs. Zsolt élt a hallgatás jogával. A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését - írta Keresztes Imre főügyész.
A közlemény szerint a főügyészség 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével összefüggésben.

Korábbi cikkeink a sukorói ügyről itt!

Az ügyvéd szerint Tátrai ártatlan

Ártatlannak tartja a sukorói földcsere-ügy miatt őrizetbe vett Tátrai Miklóst a gyanúsított jogi képviselője; az ügyvéd szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatója nem követett el szabálytalanságot, ahogy - tudomása szerint - az MNV munkatársai sem.
Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját kedden vették őrizetbe a Sukoró-ügy kapcsán, amelynek során a gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot. A két vezetőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.
Zámbó Gyula ügyvéd az MTI-nek szerdán azt mondta: Tátrai Miklósnak nem volt tudomása arról, hogy a sukorói telekcsere első szakértői véleménye - az ügyészség szerint - rossz. Ahogy a jogi képviselő fogalmazott: készült egy másik dokumentum, amely más értékeket mutat.
Mint mondta: a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal éltek, az előbbi ellen azért, mert, ha valaki nem bűnös, akkor nyilvánvalóan nem szabad gyanúsítani, az utóbbi ellen pedig azért, mert az őrizetbe vételnek semmiféle törvényi előfeltétele nem áll fenn. Az ügyészség az eljárás meghiúsításának, vagy megnehezítésének  lehetőségére hivatkozott, de az ügyvéd szerint ez nevetséges egy másfél éve folyó eljárásban. 
Minden olyan embert kihallgattak már, akinek érdemi tudomása lehet erről az ügyről - mondta Zámbó Gyula, hozzátéve: az ügyészség indítványt tesz az előzetes letartóztatásra, amiről csütörtökön várható döntés.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!