Mit kell tudni az energiatanúsítványról?

FMH - Ki kell függeszteni a közintézményekben, hogy milyen energiaosztályba tartoznak.

Klecska Ernő


A hazai szabályozás szerint egyelőre csak új építésű ingatlanoknál kötelező az épületek energetikai tanúsítása, a  használt lakások piacán pedig csak 2012-től kell majd bemutatni a tanúsítványt eladáskor vagy bérbeadáskor, bizonyos pályázatoknál az állam már megköveteli a tanúsítványt az energetikai korszerűsítés előtt -hangzott el csütörtökön a Gaja Környezetvédő Egyesület valamint a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös információs napján, ahol arra keresték a választ, hogy melyek az első lépések, ha egy panelház felújításába kíván fogni akár társasházi képviselőként, akár vállalkozóként, hogyan lehet megtakarítani az energiafogyasztás akár 50 százalékát, milyen felmérések, döntések, dokumentumok szükségesek a finanszírozás megszerzéséhez, vagy a felújítás elkezdéséhez? A Gazdaság Házában tartott konferencián bemutatták az Energia Klub új kiadványát, amelyik lépésről lépésre bemutatja, hogyan szerezhetjük meg otthonunk energiatanúsítványát.
A szakértői piac is szélesedik, a kamarai névjegyzékekben egyre több tanúsításra jogosult mérnök közül válogathatnak a megrendelők, illetve erre szakosodott cégek is megjelentek. Ahogy már említettük, a jó szakértők nagy segítséget nyújtanak a beruházás előtti döntésben, ezért nem mindegy, milyen minőségű és tartalmú munkára adunk megrendelést - hívta fel a figyelmet Gelencsér János, a  Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadója.
A szigetelés önmagában nem elég  - szögezte le Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A gazdasági önkormányzat vezetője kiemelte: a kamaránál működő Energia Klub egyik fő célja  éppen az, hogy felkészítse a vállalkozásokat az új, korszerű, környezetbarát és megújuló energiarendszerek használatára. A lakosság az energiaköltségein már nem nagyon tud spórolni, ezért annak a lehetőségét kell megtalálni, hogy az energiafelhasználással spóroljon. Székesfehérvár  a sok panelépület miatt rossz helyzetben van, s ezen épületekben  a teljes energiagazdálkodási rendszer felülvizsgálatára és a belső gépészet átalakítására lenne szükség - tette hozzá.
Az energiatanúsítvány a háztartási gépek energiafogyasztási címkéjéhez hasonlóan egy műszaki dokumentum, címke, amely a lakás energiaállapotát értékeli. Független szakértő készíti el, aki a tanúsítványban az energiamegtakarítás lehetőségeire is javaslatot tesz.  Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat. A skála a legkedvezőbb A+ kategóriától a legkedvezőtlenebb I  kategóriáig terjed. A C kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek - ismertette a rendszert Kádas Ferenc épületenergetikai szakértő,  aki szerint a változtatást mindig a nyílászárók cseréjével és a szigeteléssel kell kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!