Bírság: aki hamarabb fizet, olcsóbban úszhatja meg!

Székesfehérvár - "Olcsóbb" lett a zónás parkolási rendszer pótdíja, ha tizenöt napon belül fizetjük be. Úgy tűnik, ez megnövelte a tartozás befizetésének hajlandóságát.

Házi Péter


A székesfehérvári zónás parkolási rendszerben egészen júliusig érvényben volt az a lehetőség, hogy amennyiben megbírságoltak minket, de a büntetést három napon belül kifizettük, akkor az ötezerötszáz forintos tarifa helyett kétezerötszáz forintból is megúszhattuk a kalandot. Egy központi, országos rendelet alapján azonban már az adott zónára érvényes, egy órára vonatkozó parkolási díjak szorzataként kell megállapítani a büntetést mértékét. Ez azt jelenti, hogy a három székesfehérvári parkolási övezetben más és más mértékű a pótdíj.
Mint Márkus Tibor, a Városgondnokság parkolási csoportjának vezetője lapunk kérdésére elmondta, amennyiben tizenöt napon belül kifizetjük a bírságot, akkor a  legolcsóbb zónában 1040 forintból, a középsőben 2080-ból,  a legdrágább övezetben pedig 4160 forintból úszhatjuk meg a jegy vagy bérlet nélküli parkolást.  Az új rendelet alapján azonban a  tizenöt napon túli pótdíjbefizetések esetében a parkolási óradíj negyvenszeresét kell a renitenskedőre kiróni, így a 320 forintos parkolási óradíj esetében 12 ezer  forintnál is magasabb összegre számíthatunk.
Mint Márkus Tibor elmondta, az elmúlt időszakban nőtt a büntetések befizetésének hajlandósága, hiszen az emberek inkább rendezik tartozásukat tizenöt napon belül egy-kétezer forintból, mintsem megvárják a közel tizenháromezer forintos tarifát.  Azon kevés esetben, amikor a pótdíjat valaki nem hajlandó kifizetni, bírósághoz fordul a Városgondnokság, s  miután jogerőre emelkedik a végzés, végrehajtás is kérhető a tartozó tulajdonára. Eddig azonban nem szoktak az ügyek eljutni.
Márkus Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptember elejétől lehetőség van az idei tanévre kölyök bérlet kiváltására, amit a fizető zónákban található bölcsődékbe, óvodákba illetve  iskolákba járó első és második osztályos diákok szülei válthatnak  ki hétszáz forintért. A Városgondnokság ügyfélszolgálatán kiváltható bérlettel 30 percig lehet a területen parkolni. A kiváltásához az érintett intézmény igazolása szükséges arról,  hogy a gyermek hozzájuk jár. A Városgondnokság azonban az előző tanévre kiadott engedélyeket  szeptember 30-ig elfogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!