Titkos a szerződés - feljelentés a Club Aliga ügyében

Balatonaliga - Több tízmilliárdot kíván beruházni a Balaton gyöngyszeme, Club Aliga területén a befektető. Hétfőn a Jobbik feljelentést tett az ingatlan eladása ügyében.

B. Kiss László


A Jobbik hétfőn feljelentést tett az ORFK-n a balatonvilágosi Club Aliga eladásának ügyében - jelentette be a rendőrség Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a párt képviselője. A Magyar Távirati Iroda (MTI)  tudósítása szerint  Hegedűsné Kovács Enikő azt mondta, hogy a rendszerváltás előtt az MSZMP pártüdülőjeként szolgáló ingatlant  2007-ben privatizálták, de miután a Kincstári Vagyonigazgatóság eladta a területet, a szerződést titkosították. Véleménye szerint a szerződés titkosítása kimeríti a közérdekű adatokkal való visszaélés fogalmát, mert mindenkinek joga van megismerni annak tartalmát.  Hozzátette, hogy - idézzük - "a pletykák arról szólnak, hogy mélyen áron alul értékesítették a negyvenhektáros ingatlant.  Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy körülbelül a tizedéért a reális értéknek", ami a véleménye szerint hűtlen kezelés -  tudósít az MTI.  Kérdésre válaszolva elmondta: az elterjedt hírek szerint a területet 5 milliárd forintért adták el. Kitért arra is, hogy olyan helyrajzi számú területeket is eladtak, amelyeket akkor a hatályos törvények szerint nem lehetett volna értékesíteni.     
Felvetette a kérdést, hogy az eladás nem rejt-e magában nemzetbiztonsági kockázatot, mert szavai szerint a vásárló cég ügyvezetője értesüléseink szerint egy izraeli katonatiszt, legalábbis izraeli katonatiszt volt korábban. Kijelentette: a szerződés megkötése óta a cég folyamatosan próbálja kiszorítani a helyi üdülőtulajdonosokat a Club Aliga területéről.

A Fejér Megyei Hírlap a rendszerváltás óta  kíséri figyelemmel a terület sorsát. Mint azt egy korábbi cikkükben megírtuk: 75 milliárd forintot terveznek beruházni az egykori pártüdülő, a Balatonvilágoshoz tartozó Club Aliga területén azok a befektetők, akik a Pro-Mot Hungária Ingatlanhasznosító Kft.-t mögött állnak. A megyehatár tőszomszédságában fekvő, vízparti ingatlan 2007-ben került az izraeli érdekeltségű társaság birtokába: a cég a terület egy részének a tulajdonjogát, más részének pedig a kezelői jogát szerezte meg 49 évre. Utóbbi egy részét  szabad parti sétány kialakítása céljából  az önkormányzati tulajdonba adandó terület  - közpark, illetve az átvezető utak - alkotják. A Pro-Mot időközben  hárommillió euróért  elkészítette Club Aligára az általános beépítési tervet. Ennek lényeges eleme az, hogy Club Aligát, amelyet a Rákosi-rendszerben kerítettek le a településből, és mindmáig többé-kevésbé zárt, integrálnák a településbe. A területen  15-20 év alatt  több mint 1500 szállodai szoba és  a Pro-Mot Világos jövő című kiadványa értelmében  több mint 1500 apartman épülne. Utóbbiak  részben üdülőként, részben lakásként szolgálnának. A helyi nyilvánosság előtt tavaly bemutatott elképzelések közül a legmeghökkentőbbnek a területet határoló magaspart tetején építendő, 24 emeletes toronyház terve bizonyult, ennek megépítésétől azonban - értesülésünk szerint - azóta elállt a befektető.

Az önkormányzat is tulajdonos lehet

A Club Aliga egy darabjának csak kezelői jogát szerezte meg a befektető, s ennek a területnek egy része idővel közterület lehet. Arra, hogy miként, a a júliusi Világosi Hírmondóban közölt helyreigazítás ad  választ. Ott az áll, hogy  a vagyonkezelési szerződés szerint az önkormányzat az érintett ingatlanrészek tulajdonjogát akkor szerezheti meg, ha a Pro-Mot Hungária Kft. és a magyar állam között erre irányuló megállapodás jön létre, és ezen megállapodást az önkormányzat elfogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!