Támogatás a családi napközihez, új játszótér - rendkívüli közgyűlést tartott a város

Székesfehérvár - Egy sor határidős döntés miatt rendkívüli ülést tartott csütörtök reggeltől a város közgyűlése. A képviselők több, korábbi határozatot is módosítottak, igazodva a megváltozott körülményekhez.

Kocsis Noémi

Utóbbihoz tartozik például a város közigazgatási területén bevett gyakorlat, miszerint az itt építési telket vásároló négy éven belül köteles azt beépíteni. Ám az élet és a gazdasági helyzet sokszor felülírja ezt, ezért döntött most úgy a grémium, hogy a jövőben a Vagyongazdálkodási Bizottság  az egyéni kérelmek alapján  a beépítési határidőt méltányosságból egy alkalommal meghosszabbíthatja. Módosul a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelet is: a kevés bölcsődei férőhely miatt a családi napközibe járó kisgyermekek térítési díjához is lehet támogatást igénybe venni. Ugyancsak módosítás, hogy a vonatkozó, most elfogadott döntés értelmében a jövőben átláthatóbbá, követhetőbbé válik az önkormányzati tulajdonú ingatlanok kezelése, a felújítási munkák elszámolása.
Az ülés elején tapssal és ajándékokkal köszöntötték a képviselők ifjú világbajnok öttusázóinkat  Kovács Saroltát és Demeter Bencét  valamint szakmai felkészítőiket. Ugyancsak ekkor szavazták meg a helyi választási bizottság három rendes és két póttagját, akik rögtön le is tették esküjüket.
Régi igény egy színészház, hiszen teátristáink idejéből sok megy el manapság ingázásra. Amíg az nem létesül (egyelőre nincs rá különösebb kilátás), a meglévő bérlakások bérlőkijelölési joga a színház hatáskörébe kerül át.
Újabb játszótér létesülhet a városban, méghozzá érdekes történettel: egy, az Öreghegy szélén élő lakos pályázaton nyerte a játszóeszközöket, melyek elhelyezéséhez területet ad a város - a Géza utcai játszóteret várhatóan szeptemberben adják majd át. Elfogadták a képviselők azt a javaslatot, amely a Fiskális utcai orvosi rendelő bővítéséhez szükséges önerőt biztosítja. Az egészségügyi intézmény százmilliós beruházással újulhat meg, s ehhez 52 millió forint önrészt ad a város.
A közgyűlés úgy döntött, szándéknyilatkozatával támogatja a 2012. és 2013. évi UEFA U17 és U19 Európa Bajnokság lehetséges helyi rendezvényeit: Budapest, Győr és Pápa mellett tehát nálunk 3 fordulót rendeznének a futball utánpótlásban.
Az idén elmaradó városi augusztus 20-i tűzijáték 1,6 milliós költsége nemes célt, az árvízkárosultak egy borsodi csoportjának fehérvári vendéglátását szolgálja: 50 diák és kísérői érkeznek jövő hétfőn Fehérvárra, egy hétre.
A zárt ülésen elhangzottakról az ünnepségekre való tekintettel a jövő hét elejére ígért tájékoztatást Viniczai Tibor, polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik