Viniczai: nem megyek bele az adok-kapokba!

Székesfehérvár - Mivel egyik oldalhoz sem húzott, azért kap most hideget-meleget a pártoktól - véli Viniczai Tibor, a "polgármesteri jogkörben eljáró" alpolgármester.

Házi Péter

- A Fidesz a baloldalhoz köti önt, az MSZP szerint pedig a közgyűlésnek kellett volna döntenie, ki irányítsa a választásokig a várost. Mit szól a támadásokhoz?
- Ezekből is az látszik, hogy Warvasovszky Tihamér olyan alpolgármestert bízott meg a város irányításával, aki autonóm egyéniségként szívén viseli a város ügyeit: soha nem "intrikáltam" sem bal- sem jobboldalra, nem mentem bele a napi politika színvonal alatti "adok-kapokjába". A személyemet ért támadásoknak is ez az oka, hogy nem húztam semelyik oldalhoz, ezért kapok most hideget-meleget. Egyébként nem foglalkoztatnak a pártok napokban kiadott közleményei, teszem a dolgomat.

- A szocialisták szerint amíg nem tisztázódik a szerepe a Videoton-ügyben, le kéne mondania a friss megbízatásáról. Mit gondol erről?
- A perben két-három millió forintnyi, a klub által be nem fizetett adóról folyik a vita, nem sikkasztásról! Amikor a klub vezetője voltam, több tíz millióval támogattam azt, mi sarkallt volna arra, hogy egy-két millió forintot máshova költsek el? Egyébként a legutóbbi tárgyaláson az az eshetőség is felmerült, hogy a szakértői vélemény megalapozatlanságára való tekintettel az egész pert elölről kell kezdeni, lehet, hogy 2018-ra lesz csak vége.

- Eddig társadalmi megbízatású alpolgármesterként dolgozott, nem vett fel fizetést a munkájáért, lesz-e ideje a polgármesteri jogkörrel járó sok feladatra?
- A civil életben eddig is irányító pozícióban dolgoztam. Nyolc éve vagyok a városi közgyűlés tagja, négy éve alpolgármesterként, így jó rálátásom van az önkormányzatnál zajló folyamatokra. Eddig heti háromszor jöttem a városházi irodámba, megbízatásom óta minden nap reggel nyolctól bent vagyok, tegnap például hat óra után tudtam csak hazamenni.

 - Feladná vállalkozásait a polgármesterségért?
- Adott esetben, ha többen érdemesnek tartanak az indulásra, azt nem szabad visszautasítani, ám nem készülök úgy, hogy polgármester leszek. Célom, hogy a város megkezdett fejlesztéseit felgyorsítsam: szeretném, ha a Nemzeti Emlékhely kérdésében a városi közgyűlés legkésőbb szeptemberben állást foglalna. Szeretném, ha az általam képviselt gondolatok - mint amilyen Fehérvár vásárvárossá fejlesztésének elképzelése - mások fejében is megragadnának. Szükség van a pozitív gondolkodásra, mert szerintem a város igenis nagy jövő előtt áll. De ezt magunknak is el kell hinnünk!

A Vidi-perről

Még 2008 januárjában kezdték tárgyalni a városi bíróságon a fociperként ismert ügyet, folytatás szeptemberben várható. A per során a Videoton FC Kft. korábbi ügyvezetőit (és ügynököket) vádolnak adócsalással, a számviteli rend megsértésével, okirat-hamisítással. Ennek alapja, hogy a játékosok szerződéseinél a jövedelmek jó része után nem fizették az adót, az alacsony összegű munkaszerződések mellett cégeken és ügynökökön keresztül fiktív módon kaptak pénzt a focisták. A több éve kirobbant botrány előzménye, hogy a lehetőség, amit a labdarúgók szerződtetéséhez a honi sportélet kínált, lehetetlen helyzetbe hozta a klubokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!