Oroszlánszívű hősök - a tizenhetesekre emlékeztek

FMH - Tíz éve minden júliusban emlékeznek a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred hőseire a Zichy-liget emlékszobránál. A Nagy Háború után volt az első ilyen ezrednap.

Tihanyi Tamás


A tizenhetesek számára a Nagy Háború  kőkemény harcokat és iszonytató vérveszteséget hozott: több, mint négyezer volt a halottaik és tízezer körül a sebesültjeik száma. A túlélőknek a világégés az első ezrednapon fejeződött be, amely ünnepséget  nem feledhető kötelességként  elevenítették fel az elmúlt évtizedben. Csütörtökön a hőségre való tekintettel a résztvevők a közeli helyőrségi klubban (ott volt egykor a  tizenhetesek laktanyája) gyülekeztek.
Előbb Pénzes Mihály, székesfehérvár alpolgármestere, majd Vargha Tamás országgyűlési képviselő idézte fel a katonák kitartását és hősiességét, majd Simon László megyei képviselő beszélt: neki mindig szívügye volt a 82 évvel ezelőtt felavatott Bory Jenő-féle alkotás sorsa.  S mindaz, amiért fontos nekünk a zászlót védő kőoroszlán alakja, s fontosak a tizenhetesek. Arról szólt, amiért fejet kell hajtanunk a hősi tettek  előtt.
Az egyházi tiszteletadások után egy 16 éves fiatalember,  Böhm Martin, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium ősztől harmadik éves tanulója, a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja szólt a tisztelgőkhöz. Felmenői ott szolgáltak a város valamennyi honvédő alakulatában.


- Nagyapám jókedvében gyakran énekelte a korabeli katonanótákat, jól  ismerte a tizenhetesek és a fehérvári huszárok közel száz nótáját - idézte fel gyermekkorának élményeit. Aztán így folytatta:  - Hangja csak akkor csuklott el, amikor Trianonról beszélt. Ma már értem, hogy miért. Fiatal korom ellenére engedjenek meg nekem egy megjegyzést. Értem, hogy a trianoni béke feltételeit miért nevezzük nemcsak igazságtalannak, de megalázónak is. Többek között a haderő létszámának 35 ezer főben történő maximalizálása miatt. Azt viszont nem, hogy ma, amikor bennünket mint független, szuverén államot senki nem kényszeríthet védelmi képességünk korlátozására, a haderő létszáma gyakorlatilag 22 ezer fő, ebből mindössze  10 ezer a harcolni is képes katona. Félreértés ne essék! Mi fiatalok nem kívánjuk vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot, a tömeghadseregek, a gyalogezredek ideje lejárt. Az idő  átlépett felettük. Átlépett a kor katonai gondolkodásán, stratégiáján, doktrínáin, technikáján. Az emberén nem. Ők a mi ma is élő hőseink, akik megcselekedték, amit megkövetelt a haza, példát mutattak hazaszeretetből, önfeláldozásból, tisztességből, becsületből, bajtársiasságból az utókornak. A 69-esek, a 17-esek, a hármasok,  a többiek... Isten nyugosztalja őket!
A résztvevők, a politikai és civil szervezetek képviselői  megkoszorúzták  az ezred  "oroszlánját"  a liget sarkán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!