A legközelebbi használható tűzcsap egy kilométerre volt

Szabadbattyán - A település melletti ipari területen több ezer raklap égett egy raktárudvaron kedden délutántól éjszakáig. Az anyagi kár az első becslések szerint is százmillió forintos tétel.

Ármás János

Kedden délután fél háromkor utolsóként hagyta el a telephelyet Szőcs Simon, a RoboPackabing Kft. ügyvezetője. Egy óra múlva kapta az értesítést: ég az udvar, lángolnak a szabályosan felstócolt raklapok. Amelyek aztán szerdára virradó hajnali egykor még mindig parázslottak.
Négyes fokú riasztásban érkeztek a helyszínre a tűzoltók (ötös fokozat a legmagasabb), ilyen mértékű bevetésre évek óta nem akadt példa. A helyszínen kiderült, hogy a legközelebbi használható tűzcsap egy kilométer távolságra található. Ekkor kértek a fehérváriak segítséget Siófokról, Sárbogárdról és Balatonfűzfőről, ahonnan vízszállítók és fecskendők is érkeztek. Berendeltek hét, tartalékban lévő személyt szolgálatba a Szabadbattyánban dolgozó kollégák helyettesítésére, a város tűzvédelmének biztosítására - szerencsére, mert nekik is jutott feladat.


A kerítésszomszédnál épületkár: a nagy hő kivitte az ablakokat. (A szomszédban nyílászárókat gyártanak...)  Szőcs Simonék raktárterületének közepén üszkös halmok, a tűzcsata maradványai. Az ügyvezető elmondja, hogy itt nem gyártottak, csak szervizeléssel és tárolással foglalkoztak. Az első felmérések szerint elégett hétezer raklap és nyolcezer gitterbox (ezeket például a televíziók szállítására használták - szoros szerződésben egy multinacionális cég fehérváron működő üzemével).
Amíg tart a vizsgálat, nem dolgoznak a raktár területén. Szőcs Simon reméli, hogy gyorsan végeznek, és mielőbb újra elindulhat a munka. Az ügyvezető kedden délután targoncára ült, s amíg a tűzoltók a lángokkal küzdöttek, a megmaradt készletet mentette biztonságos helyre. Csizek Tibor székesfehérvári városi rendőrkapitány és Vizi Ignác tűzoltó százados, tűzvizsgáló együtt szemlélték végig a területet. A vizsgálat eredményei csak hetek múlva várhatók, akkor derülhet ki, hogy  szándékos gyújtogatás történt-e a raklapraktár területén. A tárolt faanyagokat  a cég biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!