Óvintézkedések kánikula, vihar esetére

FMH - A tűzoltóság nevében Dobson Tibor, a magyar szövetség elnöke több olyan veszélyre és megelőzésükre is figyelmeztet, amelyek nagy melegben, a vakáció során, illetve az elmúlt hetekben tapasztalt szokatlan viharok miatt fordulhatnak elő.

MTI

A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmezteti a fürdőzőket, hogy felhevült testtel ne ugorjanak be a hideg vízbe, ne ússzanak teli hassal vagy ittasan. A természetes vizek esetében csak a kijelölt helyeken menjenek be a vízbe. Hangsúlyozta, hogy áradó vízben, kikötők és hidak környékén, hajózási útvonalakon, bányatavakban tilos és életveszélyes fürödni. Hozzátette hogy a gyermekeket ne hagyják a vízben, a vízparton felügyelet nélkül. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen se vessék magukat utána.
A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy ne térjenek le a kijelölt turistaútról és mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról. A szokásosnál nagyobb figyelmet ajánlanak az elmúlt hetek viharai miatt. A turistaútvonalakon kidőlt fák, akadályok lehetnek, valamint a megcsúszott talaj is veszélyes lehet.
Dobson Tibor arra is figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert az pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet. Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak - mondta. Hozzátette, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.
Dobson Tibor rámutatott, hogy szemét- és gazégetésnél, illetve a szabadban szervezett sütögetés alkalmával a tűzrakás helyét csak azután hagyják el, miután meggyőződtek arról, hogy a tűz nem gyullad meg újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!