Mindenki adományoz, aki csak tud - mit és hol gyűjtenek?

Fejér megye - Példátlan méreteket öltött a tenni akarás: lapunknál tömegével jelentkeznek az árvízkárosultak segítésére siető emberek.

A Fejér Megyei Nyugdíjasok Közhasznú Érdekvédelmi Szervezete kezdeményezésére a Fejér Megyei Önkormányzat által Fehérvár több pontján kihelyezett dobozoknál  június 18-áig  csak pénzadományokat várnak, a tárgyi adományokat a megyeházán lehet leadni, gyűjtésük és tárolásuk ott történik. Az első Fejér megyei Nemzeti Konzultációs fórumunkon az árvízkárosultak javára 138 200 forint gyűlt össze - értesítette lapunkat a Fidesz-KDNP Fejér 4. VK országgyűlési képviselői kabinetje.

A szomorú képeket és sorsokat látva számtalan adományozó jelentkezett a Fejér Megyei Hírlapnál. Adnának kicsik és nagyok. A fehérvári Szita Lajos nyugdíjas kéményseprő és neje, Jolika néni azzal kereste meg lapunkat, hogy bár együtt sem túl sok a nyugdíjuk, 15 százalékát mégis felajánlják. Németh László, a Gorsium Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki magánemberként is adott, cége nevében 1 millió forintos felajánlással - mint mondta - mozgalmat kíván elindítani a vállalkozások körében. A fehérvári Vállalkozói Központ bérlői is gyűjtenek, a kezdeményező az Alba Building Service Kft.. Az inkubátorházban lehet jelentkezni, a június 16-áig tartó gyűjtés adományai a Metalobox Kft. segítségével jutnak majd el Miskolcra. A szervezők tisztítószereket, ruhát, felesleges bútorokat, háztartási gépeket, gyerekjátékokat, babáknak való felszerelést várnak.

A bölcsődék a Miskolci Családsegítő Központ Módszertani Csoportja felhívására gyűjtenek. Most főleg 1600 ideiglenesen elszállásolt lakos napi higiéniai szükségleteinek kielégítéséhez szükséges dolgokra van szükség, ezért sampont, szappant, tusfürdőt, bébiételt, fogkrémet, intimbetétet, női és férfi alsóneműt, gyerekpelenkát és papucsot kérnek. Az akció június 14. és 18. között 8 és 15 óra között lesz a fehérvári 8. számú, tóvárosi bölcsődénél - tájékoztatott Stefanovicz Éva bölcsődevezető.

Lapunknál többen is érdeklődtek, milyen számlaszámra érdemes fizetni. Kollégáink felhívták a segélyvonalakat, s ahol felvették, mindenütt azt mondták: a pénzadományt a Magyar Vöröskereszthez továbbítják. A Fejér megyei szervezet az árvízkárosult családok részére Székesfehérváron kizárólag a Jancsár utca 15. szám és a Sarló utca 16. szám alatt található irodáiban fogad és gyűjt adományokat - közölték érdeklődésünkre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapjáról kiderül: ők is gyűjtenek. Mindkét segélyszervezet munkatársai ott vannak a gátakon, segítik az otthon nélkül maradtakat és a segítőket. A Magyar Vöröskereszthez eddig közel 800 millió forintnyi adomány érkezett - tájékoztatott Selymes Erik főigazgató. 60 millió forint értékben juttattak el élelmiszert és ivóvizet a rászorultaknak, az amerikai nagykövetség felajánlásának köszönhetően pedig egy olyan árvízi mentőcsónakot szereztek be, amely bárhol bevethető. A vöröskereszt a többi pénzt egy szigorúan szabályozott és ellenőrzött rendszerben juttatja el a károsultaknak. Szakértőik megkezdték a kárfelmérést, a jelentkezőket a helyi vöröskeresztes szervezetek és az önkormányzatok közösen ellenőrzik, választják ki. A következőkben a segítségre szorulók építőanyagot, bútort és háztartási gépeket kapnak, ezeket addig őrzött raktárakban tartják - mondta a nem mellékesen fehérvári szakember.


Magyar Vöröskereszt:

K&H Bank 10405004-00026547-00000000

Magyar Máltai Szeretetszolgálat:

OTP Bank 11784009-20200673

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!