Árvízhelyzet szerdán - Pásztón közel 2000 embert telepítettek ki (folyamatosan frissítve)

FMH - A Nógrád megyei Pásztón tervszerűen telepítették ki az embereket a hasznosi városrészből, mivel a közeli víztározónál gátszakadás fenyeget. Az érintettek mintegy ötöde veszi igénybe az intézményekben történő elhelyezést. A kormány vészhelyzetet hirdetett.

MTI

Hajnaltól elsőfokú készültség a Dunán

Csütörtökön hajnali hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptet életbe a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szerda esti közleményük szerint várhatóan csütörtök reggel vagy délelőtt a győri rakpartot is elönti az ár. A napok óta árral küzdő Bőnynél délután helyreállították a megcsúszott védvonalat, "a falu továbbra is biztonságban van" - tudatták.
 Délután három órakor elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába felső szakaszán, Sobor és Szany körzetében, míg a Mosoni-Duna bal partján, az Alsó-Szigetközben, valamint Szőny és Fűzitő között este hat órakor elsőről második fokozatúra emelték a készültséget. Csütörtökön reggel hat órától a Rába alsó szakaszán lép életbe elsőfokú készültség.

Elzárt települések, folyamatos védekezés Baranyában

Három elzárt település van Baranyában; jelenleg a Karasica mentén kritikus a helyzet - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem szerdán az MTI-t. A közlés szerint Ófalu, Tarrós és Alsómocsolád megközelíthetetlen Baranyában. A zsáktelepülések bekötőútjain 70-80 centi magasan áll a víz. Emellett több útzár van érvényben vízátfolyás miatt: a hosszúhetényi elágazótól Hirdig, Szentdénesnél a sumonyi elágazásnál, a kátolyi elágazótól Szellőig, valamint a pellérdi bekötőúton. Erdősmecske és Lovászhetény között, a mázai vasúti átjárónál, valamint a sikondai bekötőútnál már feloldották a teljes lezárást.     Az 57-es út olaszi elágazójánál a háromból már csak egy sáv járható, az is rendőri irányítással. A környéket a megáradt Karasica veszélyezteti. Jelenleg Szederkénynél a legkritikusabb a helyzet. Itt a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Misina Mentőcsoport Egyesület tíz-tíz munkatársa is segít a védekezésben.  Sásdnál kezd normalizálódni a helyzet, miután apadásnak indult a Baranya-csatorna.     A megyében szerdán 25 embert telepítettek ki, s mintegy 260-an vettek részt a védekezésben.

Újabb útlezárás Borsodban

A Sajó áradása miatt lezárták a forgalom elől a 25-ös számú út Sajópüspöki és Bánréve közötti szakaszát a magyar-szlovák határ térségében szerda délután - tájékoztatta a közútkezelő társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete az MTI-t. A Miskolc felé közlekedők az Ózd-Sáta-Nekézseny-Dédestapolcsány-Tardona-Kazincbarcika-Miskolc kerülő utat használhatják, míg Putnok irányába az Ózd-Sáta-Nekézseny-Dédestapolcsány-Bánhorváti-Dubicsány-Putnok közötti utat ajánlják.

Tömegesen dőlnek ki a fák az Északerdő Zrt. területén is

Tömegesen dőlnek ki a fák a rendkívül sok csapadék miatt az Északerdő Zrt. fennhatósága alá tartozó erdőterületeken is - tájékoztatta a társaság sajtóreferense szerdán az MTI-t. Rencsiné Ágh Márta elmondta: a tömegesen kidőlő fák mellett a kőomlások, a talajcsúszások és a nagy erejű vízátfolyások is közvetlen életveszélyt jelentenek.
Hozzátette: nyomatékosan kérik az embereket, hogy ne tartózkodjanak az erdőkben és ne közlekedjenek az erdei utakon. "Segítsék a munkát azzal, hogy nem közelítik meg a veszélyeztetett területet, amelynek őrzése nagyságából adódóan megoldhatatlan" - jegyezte meg.
A Mecsekben is több hektárnyi fa dőlt ki a nagy mennyiségű eső hatására felázott talajból. Életveszély és balesetveszély miatt az ottani erdők látogatását átmenetileg megtiltotta a Mecseki Erdészeti Zrt., e területekre csak az erdőgazdálkodó írásos engedélyével lehet bemenni.

Négy út van lezárva Győr megyében

Négy alsóbbrendű út van lezárva az árvíz miatt Győr megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délután az MTI-vel. A társaság tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt ismét le kell majd zárni a Bőnyt Banával összekötő utat.
Az 81-es út Mezőörs és Pér közötti, az ár miatt hetek óta járhatatlan szakasza mellett lezárták a Bőny-Rétalap, a Nyalka-Mezőörs és a Tét-Felpérc szakaszt, valamint egy részt Kajárpérc és a megyehatár között.
Szintén az áradás miatt részleges lezárásra kell számítani a 82-es úton Écs belterületén, valamint a 83-ason Tét és Kajárpérc között.

Több mint tízezer baromfi pusztult el Csikóstőttősön

Több mint tízezer szárnyas pusztult el szerdán egy csikóstőttősi baromfitelepen, amelyet elöntött a víz, a községben délután ismét lezárták a Kaposszekcső felé vezető utat. A baromfitelep tulajdonosa az MTI-nek elmondta: szerda reggel öntötte el a homokzsákokkal körülvett épületet a megáradt Baranya-csatorna, becslése szerint körülbelül 14 ezer kéthetes csirke megfulladt.  
Több hektárnyi fa dőlt ki a Mecsekben

A Baranya-csatorna és a Hábi-árok vize kedden lépett ki ismét a medréből Csikóstőttősön; vízátfolyás miatt szerda délután fél kettőkor lezárták a Kaposszekcső felé vezető 6534-es utat. Az árvíz miatt nem lehet megközelíteni a Petőfi utca lakóházait sem.     Pintér Szilárd, a település független polgármestere a helyszínen elmondta: több mint negyven ember ideiglenesen hozzátartozóknál lakik. A Petőfi utcában lakók a május 17-i árvíz óta nem tudtak visszaköltözni házaikba.

 

Tilos a mecseki erdők látogatása, miután a rendkívül sok csapadék hatására felázott talajból fatörzsek dőlhetnek ki és ágak törhetnek le - közölte a Mecseki Erdészeti Zrt. szerdán az MTI-vel. Életveszély és balesetveszély miatt az erdők látogatását átmenetileg megtiltotta a társaság. Közleményük szerint ez idő alatt az erdők csak az erdőgazdálkodó kifejezett, írásos engedélyével látogathatóak.         A viharos szél a Kelet-Mecsekben az elmúlt napokban több mint 20 hektárnyi idős erdőt tarolt le.         A rendkívüli időjárás miatt használhatatlanná vált az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja Almamellék és Sasrét között. A víz több helyen kimosta a talpfák alól a töltést, másutt elárasztotta a síneket, így ideiglenesen leállították a forgalmat az 1901 óta működő, nyolc kilométer hosszú vasúti pályán.     Az előzetes becslések szerint a károk összege elérheti a 100 millió forintot.

Újra birtokba veszi völgyét a Bódva

Újra birtokba veszi völgyét a Bódva: Edelénytől Szendrő felé haladva jól látható, ahogy a folyó egyre nagyobb területeket önt el. A borsodi tájház utáni hídnál a közútkezelő munkatársai rakják a homokzsákokat a padkánál, próbálják megakadályozni, hogy a folyó elöntse el a burkolatot. Szendrőládnál a korábbi elöntésekhez hasonlóan már a házak felé közelít a víz.
Szendrőben már komoly védekezési munkák zajlanak, a Szuhogy felé vezető út mentén szivattyúznak és a május közepén lerakott töltésmagasítást erősítik. A kisállomás felé a helyi ravatalozónál az utat már jócskán elöntötte a folyó, szinte az útról hömpölyög vissza a medrébe.
A település északi részénél komolyabb a probléma. Szaniszló János polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta, hogy ott a töltésmagasításokon is átbukott a víz, ennek megfékezésén dolgoznak. A védekezésben több mint 200-an vesznek részt.

Árhullám várható a Dunán

A hét vége felé tetőzik a Duna Mohácsnál, Magyaregregyen pedig egy egész hónap átlagának megfelelő csapadékmennyiség hullott kedden - közölte a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel. Heid Petra sajtóreferens tájékoztatása szerint az elmúlt három nap időjárása és a várható újabb csapadék miatt kisebb árhullám levonulása várható a Dunán. A folyó magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérő vízszintekkel vonul le. Az elsőfokú készültséget várhatóan szombaton fogja elrendelni a vízügyi igazgatóság Mohácsnál, a tetőzés a hét vége felé és a jövő hét elején várható.     Heid Petra hozzátette: kedden a régióban a legtöbb csapadék a Mecsekben hullott. Magyaregregyen a júniusi hónapra várható teljes csapadékmennyiség, több mint 70 milliméter esett le egy nap alatt.     Az igazgatóság adatai szerint a régióban két helyen rendelték el a másodfokú belvízvédelmi készültséget: a bédai és balatonlellei öblözetekben. A legsúlyosabb helyzet a Mecsekről lefolyó vizek által megáradt patakok mentén alakult ki. A Mecsek északi oldalán a Baranya-csatorna és a Völgységi-patak, déli részeken a Pécsi-víz és Vasas-belvárdi vízfolyás, a hegység keleti részén a Karasica, míg a nyugati oldalán a Bükkösdi vízfolyás vízgyűjtő területén. Sásdon, Csikóstőttősön, a Völgységi-patak településein, valamint Pécsett keletkeztek a legsúlyosabb vízkárok.     Heid Petra kiemelte: a felsőbb szakaszokon apadás várható, míg az alsó sík területeken a helyzet súlyosbodására lehet számítani, mely elsősorban a Karasica, Pécsi-víz és Fekete-víz rendszereit érinti. A készültség elrendelése óta összesen közel 40 ezer homokzsákot szállítottak ki - tette hozzá.

Katonák a gáton

Jelenleg összesen 707 katona és 114 technikai eszköz nyújt segítséget a mentési feladatokban az árvíz sújtotta térségekben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel. A közleményben emlékeztettek, hogy Hende Csaba szakminiszter még kedden elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer teljes aktivizálását. A rendelkezés értelmében a Baranya megyei védelmi bizottság felkérése alapján, Sásd elzárt településen a lakosság mentési feladataiban három terepjáró tehergépkocsi vesz részt.
A hasznosi víztározón kialakult kritikus helyzet miatt pedig készenlétbe helyeztek minden, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe bevont, vagy bevonható, terepjárókat, illetve személyszállító földi-, légi-, vízi szállítóeszközöket és a hozzájuk tartozó kezelő- és kiszolgáló személyzetet - áll a közleményben.
Szintén készenlétet rendeltek el öt, Védelmi Romeltakarító és Kézi munkát végző Munkacsoport számára, összesen 250 fővel, illetve kijelölt technikai eszközökkel.
A készenlétbe helyezett erők szükség esetén Pásztó térségében hajtanak végre esetleges evakuálási, illetve árvízi védekezési feladatokat - tették hozzá a közleményben.

Várhatóan kiterjesztik a veszélyhelyzetet több borsodi térségre

Várhatóan a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére is kiterjesztik a veszélyhelyzetet az árvíz miatt - tájékoztatott a közigazgatási tárca sajtóirodája a Belügyminisztérium államtitkárságának közlése alapján. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda este ismét összeül, ahol döntést hoz a borsodi térséget érintően. A koordinációs bizottság kedd este hirdetett ki veszélyhelyzetet a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségére. Ez este kilenc óráig van érvényben. Pásztó városában és a hasznosi városrészben kedden mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság szerdán kora délután kérte veszélyhelyzet kihirdetését a kormánytól. Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára az MTI-vel azt közölte, hogy az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére.
Az eddig mért legnagyobb vízállásokra vagy azokhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon; szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.

Harmincöt  településen védekeznek Hevesben

Harmincöt településen védekeztek az árvíz ellen szerdán Heves megyében - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t. Eddig 25 embert kellett ideiglenes szállásokon elhelyezni, mert a házukat körbevette a víz - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.
Kritikus a helyzet a Tarna, a Tarnóca, a Rédei- a Bér- és a Szalajka patakok mentén - tette hozzá Magyar Attila.
A Tarna mentén Feldebrő, Aldebrő, Tófalu, Tarnaszentmária és Recsk községekben több ezer homokzsákot építettek be a Tarna védműveinek magasítására. Éjszaka fáklyák fénye mellett védekeztek.
Vámosgyörkön a Rédei patak hozott nagy mennyiségű vizet a Mátrából. Itt ötezer homokzsákot építettek be. A védekezésben, 150-200 ember vett részt. Munkagépeket és szivattyúkat is bevetettek.    Ugyanakkor Heréden a Bér patak fenyegetett azzal, hogy kilép a medréből.
A Tarnóca Tarnazsadány és Tarnaméra határában kiöntött és elárasztotta a környező mezőgazdasági területeket, ám a lakóépületeket sikerült megvédeni.
A Szalajka patak áradása miatt pedig Szilvásváradon és Nagyvisnyón volt szükség árvízi védekezésre - mondta Magyar Attila.

Szerdán még harminc centit emelkedik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér

Szerdán még harminc centit emelkedik a Cuhai-Bakony-ér vízszintje Bőnynél - tudható meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményéből. A belterület védelmére ideiglenes védmű kialakítását kezdte meg az önkormányzat az igazgatóság szakmai irányítása mellett. A védekezés jelenleg is tart - írták, jelezve, hogy az éjszakai tetőzés idejére várt vízszint megközelítheti a május 18-19-it, amikor számos ház víz alá került.
Mivel a vízgyűjtő területekre a meteorológiai előrejelzések a következő napokra is csapadékot ígérnek, a vízügyi igazgatóság szakemberei kedden megkezdték a Fertő-tó leeresztését, de csak annyira, hogy a kiszabaduló víz máshol ne öntsön ki.

A borsodiak vészhelyzet kihirdetését kérik

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán az MTI-vel.
Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály.
Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.
A három folyó mentén jelenleg vízügyi szakemberek, a lakosság, önkéntes segítők védekeznek. Ez idáig mintegy kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, szerdán Vadnáról költöztettek ki tizenegy embert.
A megyében tucatnyinál is több település az árvíz, illetve az utakon hömpölygő víz miatt személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs gond. Igen sok út járhatatlan, több pedig alig, csupán egy nyomsávon járható.

Tolna megyében is veszélyben a lakóházak

Tizenöt Tolna megyei településen védekeznek szerdán az árvíz ellen, a munkában eddig kétezer-ötszázan vettek részt - közölte a megyei katasztrófavédelem vezetője szekszárdi sajtótájékoztatóján.
Mácsai Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy Bátaszéken és Csikóstőttősön kedd éjszaka is dolgoztak a védműveken, másutt figyelőszolgálatot működtettek. 
Mint mondta, több településen lakóházak kerültek veszélybe; kedd este Pakson egy megcsúszott löszfal miatt megrepedt egy ház fala, de az ott élőket nem kellett kiköltöztetni.
Csikóstőttősön harmincnyolc embert helyeztek el ideiglenesen hozzátartozóknál az árvíz által veszélyeztetett Petőfi utcából. A Hábi-árok és a Baranya-csatorna vizének emelkedése miatt éjszaka húsz fő vett részt gátépítésben, a községben háromszáz méter hosszan építettek nyúlgátat.
Az előrejelzések szerint a Kapos tetőzése a Tolna megyei szakaszon szerdán és csütörtökön várható. A folyó vízszintje Dombóvárnál 24 óra alatt 170 centimétert emelkedett.
A megyei védelmi bizottság jelentése szerint Tolna megyében 24 óra alatt átlagosan 35-50 milliméter eső hullott, szerdán további húsz milliméter csapadékra számítanak.
Mácsai Antal elmondta: eddig 15 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, és további 35 ezer van készenlétben.

Pest megyében a szivattyúzásé a "főszerep"

Kidőlt egy vecsési házrész két fala a folyamatos esőzés következtében - közölte a katasztrófavédelem sajtóügyletese szerdán az MTI-vel.
Monor, Nagykáta, Érd, Szentendre és Gödöllő térségében is rengeteg munkát ad a tűzoltóknak az áradás - mondta Kis-Guczi Péter.
Kedd este egy vecsési vályogház egyik lakrészének konyhája szinte megsemmisült a valószínűleg a falakat alámosó csapadék miatt. Az összedőlt lakrészből egy idős házaspár még időben ki tudott menekülni. A monori tűzoltók két gázpalackot hoztak ki az ingatlanból, míg a vezetékes gáz elzárásáról a szolgáltató gondoskodott - közölte.
Turán a Kossuth Lajos utca mélyebben fekvő részén a vízelvezető árkokból a környék házaiba, kertjeibe folyt be a víz, míg Monoron jó néhány állattartásra szolgáló ingatlant is elöntött az ár. Több lakóépületet csak homokzsákokkal tudtak megvédeni a kivonuló tűzoltók - tette hozzá a sajtóügyletes, aki szerint szerdán Pest megyében a szivattyúzásé a „főszerep”.
Folyamatosan szivattyúznak Szentendrén is, miután homokzsákokkal állták útját a megáradt Bükkös-patak környékén a házakba befolyó víznek - mondta a helyi tűzoltóság szóvivője az MTI-nek. Benke Donát hozzátette: a Duna vízszintjének emelkedése miatt - megelőző intézkedésként - fóliával vonták be a Duna-korzónál lévő gátat, hogy megakadályozzák az esetleges szivárgásokat.  
Szerdára valamelyest visszahúzódott a Bükkös-patak, de a mederbe dőlt fák és a rájuk tapadt hordalék eltávolítása sok munkát ad a szakembereknek. „Aki él és mozog, az a védekezésen dolgozik”- közölte a szóvivő.

OLDALTÖRÉS: Borsodban és Tolnában is súlyosbodott a helyzet

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Tetőző folyók, 3-4 méteres mélységek

Tetőző folyók, 3-4 méteres mélységek

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel az MTI-nek.
Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember. 
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Tetőző folyók, 3-4 méteres mélységek

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel az MTI-nek.
Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember. 
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Tetőző folyók, 3-4 méteres mélységek

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szerda reggel az MTI-nek.
Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember. 
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasabb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Elzárt települések Borsodban

Tizenöt települést zár el a víz Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete szerdán az MTI-t.
A közlés szerint vízátfolyás, illetve áradás miatt több falu megközelíthetetlen, így Viszló, Debréte, Rakacaszendre, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Dédestapolcsány, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Sajóvelezd településekre, valamint Nekézseny, Nagybarca és Bánhorváti nevű községekbe nem lehet bejutni.
Emellett több közút járhatatlan az Észak-magyarországi Régióban, illetve számos helyen csak félpályán haladhat a forgalom.

Több vonalon vonatpótló buszok járnak, de akad, ahol a busz nem közlekedik

Elfogadja a MÁV-START Zrt. a Volán-bérleteket és a menetjegyeket az adott vonatokon, mert Putnok és Kazincbarcika között a közúti vízátfolyások miatt nincs buszközlekedés - közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese szerdán hajnalban az MTI-vel.
A Budapest-Pécs vonalon áradások és belvizek miatt Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Sásd és Godisa állomások között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 10-15 perc késéssel közlekednek. 
A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között szintén a víz miatt előreláthatóan 2010. június 7-ig vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád megállót nem érintik, mivel az közúton megközelíthetetlenné vált.
A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk állomások között vízátfolyás miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 5-10 perc késéssel tudnak csak közlekedni. További, átlagosan 10 perc késést okoz az, hogy Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt lezárták az egyik vágányt, és a másik vágányon váltakozó irányban kell közlekedniük a vonatoknak.
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti állomások között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon az utasokat vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között.
A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt előreláthatólag 2010. június 10-ig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Magyarnándor és Nógrádkövesd között a heves esőzés elmosta a vasúti pályát. Az utasokat Nógrádkövesd és Balassagyarmat között előreláthatóan június 5-én éjfélig vonatpótló buszok szállítják.

Út-és határátkelőlezárás Borsodban

Lezárták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelynél lévő határátkelőt - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyeletese szerdán az MTI-t.    
A közlés szerint vízátfolyás miatt zárták le a magyar-szlovák államhatárnál az átkelőt kedden éjfél előtt nem sokkal. A 37-es számú főúton, a zempléni városnál, a közúti határállomásnál nem lehet közlekedni, a kamionforgalom mindkét oldal felől szünetel.
Az úgynevezett kishatáron, Sátoraljaújhely belterületén a gyalogosok átkelése továbbra is zavartalan.
A megyében négy települést zárt el a víz: árvíz miatt zárták le az utat Csokvaomány felé, valamint hasonló okból nem lehet megközelíteni Kishuta és Nagyhuta településeket, és Rakacaszendre sem lehet bejutni vízátfolyás miatt. Szerdára virradóan további három település vált megközelíthetetlenné:  Szászfa, Pamlény és Keresztéte.  
Árvíz, illetve vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Serényfalva-Ragályi közötti úton, miként az Alsóvadász-Homrogd, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán közötti úton sem, csakúgy mint a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely, a Meszes-Rakaca közötti úton sem.
A térségben egyébként számos útszakaszon teljes útzárat rendeltek el, vagy csak a félpályán lehet közlekedni, a legfrissebb jelentések szerint Serényfalvánál vízátfolyás miatt zárták le az utat, Salgótarján és Vizslás között vízátfolyás miatt félpályás útzár van.
Alsóvadász-Homrogd között vízátfolyás miatt teljes útzár, Hasznos és Mátrakeresztes között útleszakadás miatt szintén teljes útzár van érvényben. Itt rendőri irányítás mellett engedik be a helyi lakosokat. Tomor és Lak között szintén nem lehet közlekedni, lezárták az utat.

OLDALTÖRÉS: Pásztón folyamatos a kitelepítés

Pásztón folyamatos a kitelepítés

Pásztón folyamatos a kitelepítés

Pásztón folyamatos a kitelepítés

Pásztón folyamatos a kitelepítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!