Vigyázat! Ál-kárfelmérők járják a házakat - hétmilliárdos lehet a viharkár

FMH - A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közleménye szerint a viharkárok összege a hétmilliárd forintot is elérheti. Ezrével érkeztek bejelentések, a társaságok ígérete szerint most méltányosságból több kárt térítenek meg.

MTI

 

A biztosítókhoz érkezett kárbejelentések száma már közelíti az 53 ezret, az eddig bejelentett kárösszeg pedig az 5,9 milliárd forintot, amely várhatóan eléri majd a 7 milliárdot - áll a közleményben a péntek estig beérkezett adatok összegzése alapján. 
A legtöbb kárbejelentést az Allianz Hungária Biztosítónál regisztráltak (12.018), míg a legmagasabb becsült kárérték a Generalinál jelentkezett (1.078 millió forint). 
Szinte minden társaságnál elsőbbséget élvez a rendkívüli időjárási károk felmérése: a nagy társaságok a kevésbé sújtott területekről kárszakértőket csoportosítanak át, a kisebb károk esetén telefonos kárrendezést alkalmaznak. A MABISZ felhívja a figyelmet, hogy egyes jelentések szerint ál-kárfelmérők is felbukkantak a katasztrófa sújtotta területeken. Ezért a biztosítók arra kérnek mindenkit, hogy - a saját értékeik megóvása érdekében - lakásásukba csak olyan embert engedjenek be, akit azonosítani tudnak. Minden esetben kérjenek fényképes igazolványt, vagy megbízó levelet.
A biztosítók a kárrendezés gyorsítása érdekében a károsultaknak előleget folyósítanak. A hitellel terhelt ingatlanok esetében a kisebb károkban (néhány százezer forintig) általában nem kérik a bank bevonását a kárrendezésbe, nagyobb károk esetén - a hitelszerződésben foglaltak szerint - a hitelező bank bevonása is szükséges, amelyre a kárrendezési eljárásban figyelemmel kell lenni. A MABISZ a folyamat egyszerűsítése céljából már felvette a kapcsolatot a Magyar Bankszövetséggel. 
Az egyes társaságok - az általános feltételektől eltérően - most méltányosságból teljesen vagy részlegesen megtérítenek olyan károkat is, amelyek egyébként nem vagy csak részben lehetnének megtéríthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!