Orbán Viktor Fehérváron átvette képviselői megbízólevelét (frissítve)

FMH - A helyi választási bizottságok a múlt hét végén, a területi bizottság e hét elején állapította meg a választások hivatalos végeredményét, így már nem volt akadálya, hogy a megválasztott képviselőknek átadják a megbízóleveleket. A megyében hét egyéni és hat listás képviselőt választottunk, közülük tizenegy fideszes, egy-egy szocialista és jobbikos.

Tihanyi Tamás

A kormány megalakulása előtt a parlamenti többség már sokat megtehet, mondta csütörtökön újságíróknak Orbán Viktor, aki a Fidesz Fejér megyei listájáról jutott a parlamentbe. Az ország leendő miniszterelnöke is Székesfehérváron vette át képviselői megbízólevelét a megyeházán.
Orbán Viktor hozzátette: - Felére  csökkentjük már az első csomagban a parlamenti képviselők létszámát, így a következő parlamenti választáson már egy kétszáz főnél kisebb országgyűlésbe  választunk majd.  Még az önkormányzati választások előtt mintegy felére csökkentjük az önkormányzati képviselők létszámát is, az erről szóló törvényjavaslatot májusban tárgyalja a Ház.  Aztán be kell nyújtanuk azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a kettős állampolgárságot rendezik és  az új kormányzati rendszert határozzák meg. Május végére várom, hogy Varga Mihály gazdasági tényfeltáró bizottsága elkészítse a jelentését, és június első felében a gazdasági vészhelyzet megakadályozását célzó  gazdasági természetű, a magyar gazdaság versenyképességét javító csomagot terjesztünk majd az országgyűlés elé.
Maga az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Kara Pál, a megyei választási bizottság elnöke értékelte a lezajlott választást. Aztán - csak úgy mint négy éve - egyfajta ajánlást is megfogalmazott a képviselők számára. Például azt, hogy szükséges lenne a jogrendszer megújítása, a mai bonyolult és áttekinthetetlen szabályok átdolgozása. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogalkotásról szóló 1987-es  törvényt az évvégével az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így újat kell alkotni. Kiemelte, hogy már jó ideje állami törvényességi ellenőrzés nélkül működnek az önkormányzatok, s ezen változtatni kell. Szólt arról is, hogy az állami és önkormányzati feladatokat világosabban kell szétválasztani.
Ezt követően az egyéni országgyűlési képviselői körzetek választási bizottsági elnökei átadták a képviselői megbízóleveleket az egyéni képviselőknek,  majd Kara Pál átadta a megbízóleveleket a megyei listáról a a parlamentbe jutott képviselőknek is. Az ünnepség utáni pohárköszöntőjében Balogh Ibolya kiemelte, az elmúlt húsz évben egy politikai formáció sem kapott ekkora felhatalmazást. A  történelmi győzelem  történelmi felelősség is.
A képviselőket párttársaik, rokonaik gyűrűjéből kiragadva kérdeztük:  - Nemcsak a politikusokra,  hanem az ország minden lakójára nagy munka vár. Eddig is határidőnapló szerint éltem, most ez biztosan nehezebb lesz: a parlamenti  felkérést úgy fogadtam el, hogy az nem mehet a városért végzett munkám rovására, Maroshegy szívügyem, így remélem, a helyhatósági választásokon el tudok indulni a Fidesz képviseletében - mondta Brájer Éva, aki egyedüli hölgyként képviseli  megyénket a parlamentben.
- Lélekben is készültem a mai napra, mely nemcsak nekem és családomnak ünnep, hanem azt hiszem, azon választók számára is, akik rám szavaztak. Ez a nap jó muníciót ad az előttünk álló évek küzdelmeihez - fogalmazott Vargha Tamás.
- Nehéz lesz a parlamenti munka az ellenzék számára. De bízok benne, ahogy a Fidesz új frakcióvezetője Lázár János elmondta, számítanak az ellenzék javaslataira is. Azt kellene elérni, hogy valóban összefogás legyen és az országban élő emberekért, gyarapodásukért dolgozzunk - mondta érdeklődésünkre a szocialista Horváth András.
- Már elkezdtem a munkát, ma fogalmaztam egy levelet arról, hogy a Mezőfalvát is érintő paksi vasúti szárnyvonalat újra helyezzék üzembe - mondta L. Simon László, aki reményei szerint a kulturális és sajtóbizottságban kap majd feladatot. - Elszámoltatás és reális kép kialakítása a gazdaságról: ezekben az ügyekben nekem is dolgoznom kell. Mindenképpen az írói munka rovására megy a politika, de hosszú távon muníciót ad az íráshoz. Már a kampány is egy regényre való témát adott.
- Gazdasági fordulatot kell végrehajtani - mondta Törő Gábor. - A móri borvidék hírnevét vissza kell állítani, ennek érdekében minden kapcsolatomat felhasználom. Segíteni kell a helyi gazdákat, mert jelenleg nem állnak jól.
-  A leghangosabb kérés a választók részéről az volt, hogy szeretnék tudni, hányadán állunk? - emlékezett a kampányra Tessely Zoltán. -  Erre pedig egyértelmű választ kell adnunk. Aztán el kell kezdeni alulról az építkezést. Lehet, hogy minden lassabb lesz, mint sokan várják. 
- A magyarságnak olyan kormányra van szüksége, amelyik újból megszerzi saját erőforrásaink fölött a  rendelkezési jogot - összegzett Rozgonyi Ernő. Ez azt jelenti,  megkísérli visszaszerezni a termelőeszközeit, a piacait, a lehetőséget, hogy pénze felett rendelkezzék. Ezt úgy hívjuk, nemzeti önrendelkezés.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!